Home » Свят » Израел спира огъня. Но само за 4 часа

Израел спира огъня. Но само за 4 часа

Сподели новината

Израел ще започне да прилага четиричасови паузи на военните си операции в северната част на ивицата Газа всеки ден, за да допусне хуманитарна помощ и да позволи на цивилните да избягат, обяви Белият дом, предаде Си Ен Ен.

Израел ще обявява времето на паузите три часа по-рано, каза Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ. „Израелците ни казаха, че няма да има военни операции в тези райони по време на паузата и че този процес започва днес“, каза Кърби.

Израелската армия, която провежда мащабна операция в северната част на ивицата Газа срещу екстремистката групировка Хамас, отказва към момента да изпълни призивите на международната общност за примирие от няколко дни. Според анализатори 4-часовите паузи няма да донесат никакъв резултат, защото цивилните в Газа нямат автомобили, нямат гориво и на практика не могат да се евакуират за толкова кратко време.

Хамас продължава да държи стотици заложници от Израел. Израел, от своя страна, продължава да убива невъоръжени граждани в ивицата, по-голямата част от които деца. САЩ приветстваха решението за 4-часовите паузи, като нарекоха паузите „стъпки в правилната посока“. „Призоваваме израелците да сведат до минимум цивилните жертви“, каза Кърби, като каза, че паузите ще осигурят „място за дишане за няколко часа“ на цивилните да се измъкнат от опасността. Паузите също ще предоставят „кратки прозорци на възможности“ за потенциално безопасно преминаване на заложници, държани от Хамас, каза Кърби.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар