Home » Свят » Има риск от руска атака срещу Румъния

Има риск от руска атака срещу Румъния

Сподели новината

Има риск от руска намеса в изборите в Румъния, заяви в интервю за Диджи24 заместник генералният секретар на НАТО Мирча Джоана, но побърза да допълни, че “румънците не искат държавен глава, който да извади страната от нейната западна траектория”, предаде БТА.

„Румъния е изключително важна от гледна точка на геополитически баланс. Рискове от намеса в изборите ще има не само в Америка, но и в Румъния. Абсолютно съм убеден, че Русия не е безразлична към това кой е президент в Румъния“, коментира Джоана. Заместник генералният секретар на НАТО изрази мнение, че в страната за първи път има “ясна пътека за независим кандидат”.

„Това искат хората. За първи път от 30 години насам те биха гласували за нещо друго. Аз не мисля да се явявам като независим кандидат”, каза още Мирча Джоана. Той заяви, че премиерът Марчел Чолаку и лидерите на Социалдемократическата партия са отишли при него, за да му предложат да се кандидатира като независим кандидат за президент на Румъния, подкрепен от СДП.

„Правят го заради прости изчисления. Защото не им достигат гласове. На втори тур почти никой не гласува за Социалдемократическата партия, диаспората не гласува”, отбеляза Джоана. Той каза още, че е бил изгонен от редиците на партията.

„Нямам лоши отношения с хората там. Изгониха ме от партия, на която служих добросъвестно. СДП трябва да се радват, че някой, който е имал връзка с тях в миналото, е толкова уважаван в страната и в чужбина," коментира Мирча Джоана. Запитан дали иска да се кандидатира за президентските избори тази година, той избегна отговора и обясни, че „има важна работа за довършване в НАТО”. „След такава работа нямам недостиг на оферти, но също така мисля за моя интерес и този на семейството ми, мисля и за интереса на страната, загрижен съм за това, което се случва в Румъния, служил съм на страната цял живот и ако има шанс да го направя пряко или косвено, ще го направя“, каза още заместник генералният секретар на Алианса пред Диджи24.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар