Home » Свят » Испания и Португалия се споразумяха с Брюксел за “иберийско изключение” за цената на електроенергията
d0b8d181d0bfd0b0d0bdd0b8d18f d0b8 d0bfd0bed180d182d183d0b3d0b0d0bbd0b8d18f d181d0b5 d181d0bfd0bed180d0b0d0b7d183d0bcd18fd185d0b0 d181 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Испания и Португалия се споразумяха с Брюксел за "иберийско изключение" за цената на електроенергията

Испания и Португалия се споразумяха с Брюксел за “иберийско изключение” за цената на електроенергията

Испания и Португалия се споразумяха днес с ЕК за намаляване на цените на електроенергията на Иберийския полуостров по силата на дерогаторен режим, който им позволява да разграничат тарифите за тока от цените на газа, предаде Франс прес.

Постигнахме политическо споразумение с ЕК, обяви испанската министърка на екологичния преход Тереса Рибера на съвместна пресконференция в Брюксел с португалския си колега Жозе Дуарте Кордейро.

Това споразумение, което трябва да влезе в сила през идните дни, ще позволи да се защитят допълнително испанските и португалските потребители, които са по-силно изложени на промените на пазара на едро, добави тя.

ЕС разреши в края на март на Испания и Португалия да предприемат "извънредни мерки", за да намалят цената на газа, който се използва за производство на електрическа енергия, и да понижат цените на електроенергията за домакинствата.

Тази дерогаторна мярка бе одобрена с оглед на особената ситуация в двете страни, които имат енергиен микс, съставен в по-голямата си част от възобновяеми енергии, и разчитат в твърде малка степен на свързаността с европейския пазар, според председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Споразумението, одобрено днес от Брюксел след месец на дискусии, ще позволи да се разграничи формирането на цената на електричеството от тази на газа и ще може да се прилага за период от 12 месеца, подчерта Жозе Дуарте Кордейро.

То ще ограничи първоначално до 40 евро за мегаватчас цената на газа, който се използва за производството на електричество със средна цел от 50 евро за идните 12 месеца. Ако цените на газа останат твърде високи, ползите ще са значителни, заяви министърът.

В момента цените на природния газ на пазара на едро са около 90 евро за мегаватчас.

Цената на електроенергията в Испания и Португалия е нараснала значително през последните месеци заради правилата на европейския пазар за електрическа енергия, които задължават производителите да продават енергията си на цената, получавана при най-скъпата технологии. Това понастоящем означава тази на газовите централи.

Мадрид и Лисабон се бориха срещу срещу тази система, която определят като неподходяща за енергийната реалност на Иберийския полуостров. Повечето европейски страни обаче бяха враждебно настроени срещу реформа, която ще се отрази върху конкуренцията на вътрешния пазар.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

2022-04-26

Твоят коментар Cancel reply

x

Check Also

Киев съобщава за 20 000 предполагаеми военни престъпления

По данни на властите в Киев за трите месеца на руската агресия в Украйна са ...