Home » Свят » „И моето семейство беше депортирано в Сибир“

„И моето семейство беше депортирано в Сибир“

Сподели новината

Кая Калас, премиерката на Естония, не престава да настоява за по-силна подкрепа за Украйна. И вероятно точно поради това през февруари името ѝ попадна в списъка на издирваните от Русия хора, припомня германската обществена телевизия АРД.

"Калас е един от най-видимите и активни западни правителствени ръководители от началото на руската инвазия", казва политоложката Кристи Райк от Естонския институт за външна политика. Експертката изобщо не е изненадана от факта, че Калас е под прицела на Москва. "Тя се обявява за силен съвместен подход – както по отношение на санкциите срещу Русия, така и за подкрепата за Украйна. Освен това настоява, че Русия трябва да понесе отговорност за вършените от нея военни престъпления."

От адвокатка до евродепутатка и премиерка

Списъкът на издирваните от Русия лица изглежда не впечатлява особено естонската правителствена ръководителка. Калас не се оставя да бъде сплашена от Путин, уверява самата тя. "Той иска да ни накара да се страхуваме, но това би му дало точно онова, което иска. Ето защо не трябва да се страхуваме", казва пред АРД естонската министър-председателка.

Калас произхожда от влиятелно естонско семейство. Баща ѝ и дядо ѝ също са били политици и са допринесли за развитието на страната. Това е една от причините първоначално тя да избере различен път и да направи кариера като адвокат. След това обаче бързо се издига в дясноцентристката либерална Реформистка партия, става евродепутатка, а после и първата жена начело на тази партия.

Семейната история като стимул

От 2021 година Калас е министър-председателка на Естония, която има обща граница с Русия и голямо малцинство от руски произход. "Когато СССР окупира Естония, тя депортира естонците в Сибир и вкара руснаци в страната. Моето собствено семейство също беше депортирано в Сибир", разказа преди време Калас. "В края на окупацията руското малцинство беше 30 процента."

Личната ѝ семейна история е и нейната мотивация: тя е показателна за това, което са преживели много естонци, пише АРД. Руската агресия срещу Украйна промени чувството за сигурност на много балтийци и отвори стари рани. А с ясната си позиция Калас вдъхва на своите сънародници кураж.

Това, че е обявена от Кремъл за издирване, няма да я накара да замълчи. "Путин очевидно използва това като оръжие, за да сее страх и да внушава, че не сме истинска държава. Той ме обвинява в неща, които всъщност са вътрешни руски дела. Но ние сме независима държава. Това показва, че мислите и мечтите му са империалистични. Сигурно съм на прав път, щом руснаците са ми толкова ядосани", цитира АРД думите на естонската министър-председателка.

Само един символичен акт

Калас уверява, че не се страхува. А и тя не възнамерява да пътува до Русия, където може да бъде задържана, нито пък до близки съюзници на Москва – като Беларус, Иран или Северна Корея, посочва политоложката Кристи Райк. В случая този ход на Кремъл има по-скоро символичен характер. Но Калас ще остане в полезрението на Москва като яростен критик, посочва още АРД.

Автор: Юлия Вешенбах (ARD)

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар