Home » Свят » Как американските бомби GLSDB ще помогнат на Украйна

Как американските бомби GLSDB ще помогнат на Украйна

Сподели новината

Американските бомби GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb“), което в превод означава "наземна бомба с малък диаметър", бяха предадени на украинските военни. А зам.-държавната секретарка на САЩ Виктория Нюланд, която посети Киев в края на януари, заяви, че Путин го очакват "приятни" изненади на бойното поле, както и че Украйна ще постигне много силен успех тази година". Какво представляват тези оръжия и как биха могли те да помогнат на Украйна?

Комбинация от бомба и двигател

GLSDB представляват съчетание от авиационна бомба с малък диаметър GBU-39 (SDB) и ракетен двигател от изведените от употреба реактивни снаряди М26. Те са били изведени от експлоатация в САЩ и европейските страни в рамките на отказа от касетъчни оръжия след приемането на съответната конвенция в Осло през 2008 година. Двигателите за тях обаче са останали в складовете.

Американският концерн "Boeing" и шведската компания "Saab" предложиха тези двигатели да бъдат използвани за усъвършенстване на авиационната бомба SDB, която е на въоръжение в армиите на редица страни, включително в САЩ и Норвегия. Тази бомба се изстрелва само от самолет и по време на полет разтваря крилете си, за да планира в автономен режим. Освен това тя е способна да променя посоката си на движение и да атакува цели, намиращи се дори зад самолета.

Последната версия на SDB е оборудвана с комбинирана система за насочване – инерционна навигационна система (използвана главно за преодоляване на зони, в които сателитните сигнали са заглушени) и GPS, както и радар с милиметров обхват, инфрачервени и лазерни сензори. Благодарение на лазерното насочване авиобомбата може да поразява движещи се цели, отбелязват от "Saab". Обхватът на полета на SDB, според Boeing, достига до 110 километра. Теглото на бойната глава е 93 килограма. Тя може да пробие железобетон с дебелина от почти метър.

По-евтини боеприпаси

Всички тези характеристики присъстват и в GLSDB, но комбинацията с реактивния двигател е увеличила радиуса на полета на боеприпаса до 150 километра. Освен това, както отбелязват от "Saab", GLSDB е способна да поразява цели с точност до 1 метър. За изстрелването на бомбата са подходящи пускови установки на реактивни системи за залпов огън – M270, HIMARS, Chunmoo. Украйна вече разполага с първите две. "Следователно Украйна няма нужда да обучава личния състав или да внася нови установки", казва пред ДВ Михайло Самус, украински експерт по международни програми в киевския Център за изследване на армията, конверсията и разоръжаването.

Той отбеляза още, че GLSDB е евтин боеприпас за западните реактивни системи за залпов огън. "В крайна сметка не е необходимо да се произвежда нищо, а само да се интегрират двете части – двигателят и бомбата – и да се усъвършенстват системите за насочване. Цената на GLSDB е около 40 000 долара. Двигателите са на склад. А АТАСМS струват стотици хиляди долари", подчертава Самус. От 2006 г. са произведени около 20 000 броя SDB, посочва се на уебсайта на "Saab".

Първата употреба на GLSDB в бойни условия

GLSDB е напълно нова разработка. "Boeing" и "Saab" проведоха първите изпитания на бомбата през 2015 година. Украйна ще бъде първата страна, използвала GLSDB в бойни условия. Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) очакваха да получат GLSDB много по-рано. САЩ обявиха прехвърлянето на този тип прецизни боеприпаси с далечен обсег на действие още през февруари 2023 година. Планираше се те да пристигнат в Украйна до края на миналата година, но се наложи промяна на плановете.

"Доставката на тези бомби отне известно време. Това е въпрос не толкова на пари, но и на време, необходимо за създаване на мощности за производството на тези бомби. Освен това GLSDB е комбинация между две различни системи, а интеграцията им отнема време. И затова трябваше да се проведе тестване, което в крайна сметка се оказа успешно", обяснява за ДВ Брадли Бауман, старши директор в Центъра за военна и политическа сила към базираната във Вашингтон Фондация за защита на демокрациите.

"Предполагам, че украинците ще се интересуват от нанасяне на удари по командни и контролни пунктове, логистични центрове, за да затруднят командването и контролирането на военните части", казва още той. В същото време Бауман предполага, че бронетранспортьорите, танковете и останалата техника също ще представляват важни цели за новите боеприпаси.

Украинският военен експерт Петро Черник коментира, че Украйна се нуждае от хиляди GLSDB. "Само танковете по фронтовата линия, с които разполага Руската федерация, наброяват 2800 единици. Бронирани бойни машини – около 7000, артилерийски системи – около 7000 и стотици зенитно-ракетни комплекси", подчертава военният експерт.

Ползите от новото оръжие

Информацията за броя на GLSDB, предадени на Украйна, не се назовава публично. Според Петро Черник обаче засега ВСУ ще получи само няколко десетки бомби. "Това е малък брой, всичко до сто е достатъчно, но представлява малък брой. Например през ноември руснаците използваха около 1100 управляеми тежки бомби – ФАБ-500 и ФАБ-250", обобщава той.

Експертите обаче са единодушни, че GLSDB ще донесат много ползи по време на сражения, защото въпросните бомби имат двойно по-голяма далекобойност в сравнение с наземните средства за поразяване на цели, с които засега разполага Украйна. „С помощта на въпросното оръжие Украйна ще може да нанася масови удари по дълбокия тил на руската армия, а това може да измени ситуацията на фронта в полза на Украйна“, казва експертът Михайло Самус.

Автор: Александър Куницкий

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар