Home » Свят » Каталин Новак, президент на Унгария, обяви, че подава оставка

Каталин Новак, президент на Унгария, обяви, че подава оставка

Сподели новината

Унгарският президент Каталин Новак обяви, че подава оставка, защото е “направила грешка” през април 2023 г., като помилва мъж, замесен в дело за педофилия, съобщи "Свободна Европа".

През последните дни в Унгария избухна скандал, след като се оказа, че президентът на страната Каталин Новак преди посещението на папа Францис в Будапеща през април 2023 г. е удовлетворила молба за помилване на бившия заместник-директор на дом за деца, участвал в прикриването на престъпления, извършени от директора.

Опозиционните партии призоваха Новак да подаде оставка. Унгарският премиер Виктор Орбан внесе на 8 февруари конституционна поправка, която ще предотврати помилването на осъдени за престъпления срещу непълнолетни.

Унгария е парламентарна република, президентът по същество има само представителни функции. Както отбелязват коментаторите обаче, скандалът може да удари управляващата партия на премиера Виктор Орбан, тъй като Новак, преди да бъде избрана за президент, беше един от лидерите на Фидес и активно се застъпваше, наред с други неща, в защита на т.нар. традиционни ценности .

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар