Home » Свят » Кой взриви „Северен поток“?

Кой взриви „Северен поток“?

Сподели новината

Швеция планира да прекрати разследването си на експлозиите на газопроводите "Северен поток" 1 и 2, тъй като следователите изглежда не са успели да идентифицират заподозрените, съобщиха няколко германски медии във вторник, цитирани от Би Би Си.

Според вестниците Sueddeutsche Zeitung и Die Zeit и телевизиите NDR и WDR, шведският прокурор Матс Люнгквист, ръководещ разследването, ще обяви официално прекратяването на разследването в следващите дни.

В коментар за Ройтерс Люнгквист каза: "Ще взема решение утре и какво ще бъде това решение, не мога да Ви кажа сега. Зависи от различни фактори и в момента не мога да кажа повече."

Тъй като експлозиите са станали в изключителната икономическа зона на Швеция и Дания, двете страни разследват заедно с Германия. Приключването на шведското разследване няма да се отрази по никакъв начин на разследването в Германия, съобщават медиите.

Три теча в "Северен поток 1" и "Северен поток 2" бяха открити в рамките на няколко часа на 26 септември 2022 годинa. Първият от тях беше засечен на "Северен поток 2" близо до датския остров Борнхолм.

Тогава бяха регистрирани две изтичания на Северен поток. Датската енергийна агенция съобщи, че голямо количество газ е навлязло в морето. По-късно шведски сеизмолози съобщиха, че са регистрирали две експлозии по трасетата на тръбопровода. Няколко дни по-късно шведската брегова охрана откри и четвърти теч по съоръженията.

Съединените щати и НАТО нарекоха атаките срещу газопроводите от септември 2022 г. "акт на саботаж". От своя страна Москва обвини Запада и призова Съвета за сигурност на ООН да проведе независимо разследване. Нито една от страните не е предоставила доказателства за твърденията си.

В началото на март миналата година няколко западни вестника съобщиха, че определена "проукраинска групировка" може да е замесена в експлозията на газопровода. Според медиите НАТО се е стремял да не допусне тази информация да стане публична, тъй като това би довело до изостряне на отношенията между Украйна и Германия.

През февруари 2023 година американският разследващ журналист и носител на наградата "Пулицър" репортер Сиймур Хърш съобщи, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън стои зад операцията, при която бяха взривени части от газопроводите "Северен поток".

В публикациите се посочва, че администрацията на Зеленски не е знаела за предстоящия саботаж.

Украинският президент Владимир Зеленски отхвърли всички обвинения, като каза, че "украинците определено не са направили това".

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар