Home » Свят » Лавров обсъди ситуацията в Газа и Червено море с външния министър на Иран

Лавров обсъди ситуацията в Газа и Червено море с външния министър на Иран

Сподели новината

Руският външен министър Сергей Лавров и външният министър на Иран Хосейн Амир Абдолахиан призоваха за скорошно прекратяване на огъня в ивицата Газа и изразиха загриженост относно напрегнатата ситуация в Червено море, се казва в съобщение на руското външно министерство, предаде ТАСС

Двамата разговаряха в кулоарите на ООН.

„Имаше задълбочен обмен на мнения по актуални въпроси от Близкия изток“, казаха от министерството. – Ръководителите на външнополитическите ведомства се изказаха за скорошно прекратяване на огъня в ивицата Газа и осигуряване на условия за предоставяне на хуманитарна помощ на жителите на анклава. Беше изразена обща загриженост относно напрегнатата ситуация в Червено море, която рязко се влоши в резултат на безотговорните военни действия на САЩ и редица присъединили се към тях държави срещу Йемен.”

„Подчертана беше взаимната готовност за по-нататъшно изграждане на взаимноизгодно практическо взаимодействие във всички приоритетни области“, отбелязва руското дипломатическо ведомство.

Освен това Лавров подчерта недопустимостта на намесата на Ливан в палестинско-израелския конфликт по време на разговорите с изпълняващия длъжността министър на външните работи и емигрантските въпроси на Ливанската република Абдала Бу Хабиб.

"По време на разговора С. В. Лавров подчерта недопустимостта на ескалация на палестинско-израелския конфликт и въвличането в него на други държави от региона, в частност Ливан. В тази връзка беше отбелязано значението на колективните усилия, насочени към незабавно прекратяване на огъня в Газа и решаване на остри хуманитарни проблеми“, се казва в съобщението.

Отбелязва се, че постоянната позиция на Русия в подкрепа на суверенитета, единството и териториалната цялост на Ливанската република също е потвърдена. „Подчертана бе необходимостта от бързо намиране на консенсусни решения по въпроси от националния дневен ред от самите ливанци – без външна намеса“, посочва дипломатическото ведомство.

Министрите обсъдиха актуални въпроси в традиционно приятелските руско-ливански отношения и потвърдиха взаимното намерение на Москва и Бейрут за задълбочаване на политическия диалог и разширяване на взаимноизгодното сътрудничество в търговската, икономическата, хуманитарната и други области.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар