Home » Свят » Латвия изгони руски дипломат заради „провокативна комуникация“

Латвия изгони руски дипломат заради „провокативна комуникация“

Сподели новината

Латвия обяви руски дипломат в Рига за персона нон грата, предаде БТА.

По молба на латвийското министерство на външните работи той трябва да напусне страната до 10 април. Руският шарже д'афер е бил уведомен за решението днес.

Руският гражданин е отзован заради по думите на Латвия "дълъг период на неприемлива и провокативна публична комуникация от страна на посолството", която е в разрез с Виенската конвенция за дипломатическите отношения, обясни латвийското външно министерство. В изявлението се казва, че въпреки неколкократните предупреждения руското посолство води некоректна публична комуникация, целяща да дискредитира държавните институции в Латвия и да разпали омраза в обществото.

Латвийското външно министерство не предостави повече подробности.

Москва заяви, че ще отговори на решението на Рига да експулсира руския дипломат, предаде ТАСС.

"Русия ще отговори по подходящ начин", реагира в изявление руското външно министерство.

В Латвия – бивша съветска република, която граничи с Русия – живее голямо малцинство от руски произход. Руската пълномащабна инвазия в Украйна преди повече от две години засили напрежението между двете страни, отбелязва ДПА.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар