Home » Свят » Латвия: Русия е като един алкохолик или наркоман, чиито действия са непредвидими

Латвия: Русия е като един алкохолик или наркоман, чиито действия са непредвидими

Сподели новината

В отговор на въпрос запитана за рисковете, които Русия създава за сигурността на страната ѝ, латвийската премиерка Евика Силиня сравни голямата съседка на Латвия с непредсказуем "алкохолик", предаде Франс прес, съобщи БТА.

"Живеем до съсед, който, може да се каже, е като алкохолик или наркоман, чиито действия не можем да предвидим", заяви тя пред латвийското обществено радио, "Трябва да сме наясно, че живеем в съседство с Русия, с Беларус".

Латвия е бивша съветска република, която е член на НАТО и Европейския съюз и има 214-километрова граница с Русия. Това поражда опасения, че тя, заедно с другите две балтийски републики, Естония и Литва, може да станат следващите цели на Москва в случай на победа в Украйна.

Трите държави са верни съюзници на Украйна и отношенията им с Русия бързо се влошиха след руското нахлуване в съседната страна, припомня АФП. През януари Литва, Латвия и Естония решиха да засилят охраната на границите си с Русия и Беларус, позовавайки се на необходимостта от възпиране и защита срещу военни заплахи.

Силиня заяви, че руският президент Владимир Путин, който се очаква да спечели нов мандат на президентските избори следващата седмица, се опитва "да сплаши околните държави".

Миналият месец външните министри на балтийските републики заявиха, че предстоящите избори в Русия няма да бъдат "нито свободни, нито честни" и осъдиха "репресиите" на Кремъл срещу опозицията и независимите медии, припомня АФП.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар