Home » Свят » Макрон поиска компромиси, за да се избегне политическа парализа
d0bcd0b0d0bad180d0bed0bd d0bfd0bed0b8d181d0bad0b0 d0bad0bed0bcd0bfd180d0bed0bcd0b8d181d0b8 d0b7d0b0 d0b4d0b0 d181d0b5 d0b8d0b7d0b1d0b5 1 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Макрон поиска компромиси, за да се избегне политическа парализа

Макрон поиска компромиси, за да се избегне политическа парализа

Всички партийни лидери във френския парламент са съгласни с необходимостта да се избегне политическата парализа и сега трябва да се научат да правят компромиси, каза френският президент Еманюел Макрон в телевизионно обръщение към нацията.

Още по темата

20 юни 2022 21:55

52

В първото си изявление, след като на изборите в неделя неговият центристки лагер загуби абсолютното си мнозинство, Макрон посочи, че е нужен надпартиен консенсус за сформиране на работещо мнозинство и допълни, че в следващите седмици ще работи усилено за постигането му, предаде Ройтерс.

При първия си мандат след 2017 г. той разполагаше с пълен контрол над парламента. Но в неделя същите гласоподаватели, които през април го преизбраха, сега, подразнени от високата инфлация и усещането за безразличие от негова страна, решиха да гласуват за фрагментиран парламент, отбелязва Франс прес.

“Не мога да пренебрегна разломите и дълбоките разделения в нашата страна, отражение на които е и съставът на новото Национално събрание”, каза той. “В следващите няколко дни ще трябва да изясним каква степен на отговорност и сътрудничество са готови да приемат различните формации в Националното събрание.” Макрон добави, че докато той е зает със срещата на върха на ЕС през следващите два дни, партийните лидери трябва да решат “колко далеч са готови да стигнат”.

В обръщението си френският държавен глава предложи занапред приемането на закони да става “по различен начин”, като то е основано на компромис между различните политически сили, допълни АП. “Трябва заедно да се научим да управляваме и приемаме закони по различен начин” и така “да градим някои нови компромиси с политическите движения”, съставляващи новия парламент, каза Макрон.

По думите му това не трябва да означава политическо противопоставяне, а споразумения. Еманюел Макрон отхвърли като “неоправдана за днешния ден” идеята за създаването на “национален съюз”, който да обединява в правителството всички политически сили.
/БТА/
 

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

2022-06-23

Твоят коментар Cancel reply

x

Check Also

Мая Манолова внася подписка с искания в Народното събрание

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg Мая Манолова внася подписка с искания в Народното събрание. От „Изправи ...