Home » Свят » Медия: Руски войници дават подкупи, за да не воюват

Медия: Руски войници дават подкупи, за да не воюват

Сподели новината

Руските войници в Украйна дават подкупи за фиктивни травми, за да не участват в сражения, както и за да получат отпуск. Една "контузия" излиза от 10 000 до 50 000 долара, а отпуск – до 10 000 долара, твърди издание.

Данните съобщи вестник "Новая газета Европа", като се позова на майката на бивш затворник, вербуван да се бие в Украйна. Жената цитира пред изданието думите на сина си, че подразделението му "Щурм Z" не участва в бойни действия благодарение на "многомилионни подкупи".

„Постоянно се налага да даваме подкупи и подаръци на шибаните генерали и на други шефове, защото колкото повече напредваме, толкова повече хора започват да се питат защо нашата рота от шест месеца стои на едно място“, цитира „Новая газета Европа“ думите на военния.

"Пушечно месо": един на 10 души оцеляват в руската армия

Твърдението му за давани „многомилионни подкупи на генерали" обаче влиза в противоречие с медийни съобщения за тези щурмови групи. През октомври агенция Ройтерс написа, че подразделенията „Щурм Z“ са сред руските бойни части с най-големи загуби във войната в Украйна. Според агенцията в тях изпращат войници за най-различни провинения, поради което на практика става дума за един вид наказателни отряди.

В тях обикновено набират затворници, с които се сключва договор за една година. След това ги изпращат на фронта, където служат като „пушечно месо“ – според Ройтерс до 90 процента от щурмоваците загиват в сраженията. Агенцията не съобщава нищо за възможността да се откупуват, за да не участват в боевете.

Директорът на правозащитната група "Гражданин. Армия. Право“ Сергей Кривенко казва за „Новая газета Европа“, че преди войната редовно е получавал жалби заради давани подкупи в армията. "Сега жалбите до правозащитници са по-малко, но не защото такова явление не съществува, а защото в армията масово се нарушават правата на военнослужещите. За тях подкупът или бягството от поделението често са единственият начин да запазят здравето или да спасят живота си“, казва той.

До 10 000 долара за пускане в отпуск

Руски офицер от мотострелковите части е потвърдил пред "Новая газета Европа", че подкупите като цяло са широко разпространени в руските части, воюващи в Украйна. По думите му една фиктивна контузия или рана струва от 10 до 50 хиляди долара – в зависимост от длъжността на военнослужещия и от местоположението на неговата част. Пускането в отпуск пък излиза между 5000 и 10 000 долара. Преместването от един фронтови участък в друг струват между 500 и 3000 долара, твърди източникът на „Новая газета Европа“.

За съществуването на система от подкупи в руската армия по-рано съобщиха и от онлайн изданието "Важни истории", след като са се запознали с документация от военните гарнизонни съдилища. Журналистите са открили различни случаи на подкупи, платени от руски военнослужещи на техни командири, за да не бъдат изпратени да воюват в Украйна. Размерът на тези подкупи варирал от 10 000 до 400 000 рубли.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар