Home » Свят » Молдова поиска съдействие от ОССЕ за премахване на пътните блокади в Приднестровието
d0bcd0bed0bbd0b4d0bed0b2d0b0 d0bfd0bed0b8d181d0bad0b0 d181d18ad0b4d0b5d0b9d181d182d0b2d0b8d0b5 d0bed182 d0bed181d181d0b5 d0b7d0b0 d0bf - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Молдова поиска съдействие от ОССЕ за премахване на пътните блокади в Приднестровието

Молдова поиска съдействие от ОССЕ за премахване на пътните блокади в Приднестровието

Правителството на Молдова се обърна към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) с молба да съдейства за премахване на пътните блокади в Приднестровието, които бяха поставени там след поредица от терористични нападения, предаде ТАСС, позовавайки се на съобщение на пресслужбата на Бюрото за реинтеграция на Молдова, публикувано след разговори в Кишинев между вицепремиера Олег Серебрян и специалния представител на председателя на ОССЕ Томас Майер-Хартинг.

"Беше обърнато внимание на въпроси, изискващи мобилизиране на съвместни усилия за преодоляването им, като евакуацията на неразрешените пътни блокади в зоната за сигурност и премахването на прекомерните ограничения върху свободата на движение", се казва в съобщението.

Тази седмица в Приднестровието, проруски отцепнически район на Молдова, станаха няколко експлозии. Лидерът на Приднестровието Вадим Красноселски заяви, че това са "диверсии", обвини за тях Украйна, обвини максимално ниво на терористична заплаха, което доведе до засилване на мерките за сигурност в региона. На входовете на големите градове бяха поставени бетонни блокове и въоръжена охрана. От своя страна президентът на Молдова Мая Санду обвини за случилото се "сили в региона", които според нея са "заинтересовани от дестабилизиране на ситуацията".

Бюрото за реинтеграция на Молдова заяви, че Кишинев е заинтересован от поддържане на комуникация с Тираспол и изграждане на доверие. По информация от бюрото Молдова не може да проведе съвместно разследване на експлозиите в Приднестровието с местни следователи заради липса на достъп до района. Властите на Молдова осъждат провокациите в региона, които биха могли да създадат заплаха за мира в страната, добави ведомството.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

2022-04-29

Твоят коментар Cancel reply

x

Check Also

Както в Афганистан

Президентът на САЩ Джо Байдън ще се провали в Украйна поради липса на ясни цели. ...