Home » Свят » Молдова поиска съдействие от ОССЕ за премахване на пътните блокади в Приднестровието

Молдова поиска съдействие от ОССЕ за премахване на пътните блокади в Приднестровието

Сподели новината

Правителството на Молдова се обърна към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) с молба да съдейства за премахване на пътните блокади в Приднестровието, които бяха поставени там след поредица от терористични нападения, предаде ТАСС, позовавайки се на съобщение на пресслужбата на Бюрото за реинтеграция на Молдова, публикувано след разговори в Кишинев между вицепремиера Олег Серебрян и специалния представител на председателя на ОССЕ Томас Майер-Хартинг.

"Беше обърнато внимание на въпроси, изискващи мобилизиране на съвместни усилия за преодоляването им, като евакуацията на неразрешените пътни блокади в зоната за сигурност и премахването на прекомерните ограничения върху свободата на движение", се казва в съобщението.

Тази седмица в Приднестровието, проруски отцепнически район на Молдова, станаха няколко експлозии. Лидерът на Приднестровието Вадим Красноселски заяви, че това са "диверсии", обвини за тях Украйна, обвини максимално ниво на терористична заплаха, което доведе до засилване на мерките за сигурност в региона. На входовете на големите градове бяха поставени бетонни блокове и въоръжена охрана. От своя страна президентът на Молдова Мая Санду обвини за случилото се "сили в региона", които според нея са "заинтересовани от дестабилизиране на ситуацията".

Бюрото за реинтеграция на Молдова заяви, че Кишинев е заинтересован от поддържане на комуникация с Тираспол и изграждане на доверие. По информация от бюрото Молдова не може да проведе съвместно разследване на експлозиите в Приднестровието с местни следователи заради липса на достъп до района. Властите на Молдова осъждат провокациите в региона, които биха могли да създадат заплаха за мира в страната, добави ведомството.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране.Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани.Ние държим на прозрачността и истината.Заповядайте прочетете полезна информация и тук:365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Leave a Reply

Your email address will not be published.