Home » Свят » Над 2000 адвокати ще заведат дела срещу Израел за „геноцид в Газа“

Над 2000 адвокати ще заведат дела срещу Израел за „геноцид в Газа“

Сподели новината

Над 2000 адвокати ще заведат дела срещу Израел в различни организации защита правата на човека за престъпленията, извършени от него в ивицата Газа. Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган на публична среща в Истанбул. Предаването беше осъществено от телевизионния канал TRT Haber.

"Ще наблюдаваме това и цената за престъпленията, извършени от Израел, ще бъде платена", каза турският лидер. Той отново нарече Израел терористична държава заради агресивните му действия в палестинския анклав.

Бившият депутат в турския парламент от управляващата Партия на справедливостта и развитието Метин Кулунк, адвокатите Мукахит Биринчи и Бурак Бекироглу тази седмица подадоха жалба до прокуратурата в Истанбул с искане да изпрати изявление до Международния наказателен съд (МНС) срещу израелския премиер министър Бенямин Нетаняху. В съобщението се твърди, че той е "извършил престъпления срещу човечеството, извършил е война и геноцид пред целия свят" и сега трябва да бъде съден съгласно международните наказателни стандарти.

Жалби пред МНС от страна на турската държава са невъзможни, тъй като тя не е подписала Римския статут. В същото време Анкара чрез държавни агенции и неправителствени организации може да информира прокурорската служба на съда в Хага за престъпления.

Римският статут е международният договор, който създава МНС и служи като негов устав. Правомощията на съда включват преследване на отговорните за геноцид, престъпления срещу човечеството, военни престъпления и агресия. Юрисдикцията на МНС се разпростира върху престъпления, извършени след 1 юли 2002 г. на територията на държава, страна по Римския статут, и на граждани на тези държави на територията на всяка друга държава. Ако държавата, на чиято територия е извършено престъплението, не е страна по статута или нейните граждани са заподозрени в тежки престъпления, Съветът за сигурност на ООН може да издаде мандат за започване на наказателно производство. Израел не е страна по Римския статут. До 2002 г. той беше такъв, но оттегли подписа си.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар