Home » Свят » Най-голямото военно учение след края на Студената война! НАТО обяви началото

Най-голямото военно учение след края на Студената война! НАТО обяви началото

Сподели новината

Организацията на североатлантическия договор обяви, че днес е започнала военното учение "Непоколебим защитник 2024" (Steadfast Defender 2024), което е най-голямото военно учение на пакта след края на Студената война, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Учението на НАТО започна, след като американският боен кораб "Гънстън Хол" отплава от бреговете на щата Вирджиния, за да прекоси Атлантическия океан и да стигне до Европа. Преди края на месеца към Европа ще потегли и един канадски кораб, съобщи военният алианс.

В учението ще се включат общо около 90 хиляди войници от двете страни на Атлантика. Целта му е да бъде проверена способността на НАТО да мобилизира и бързо да транспортира американски войници, които да "подсилят отбраната на Европа", се казва в изявление на пакта.

Учението ще продължи няколко месеца, като ще бъде симулиран конфликт срещу "също толкова силен противник".

В учението ще участват около 50 бойни кораба, 80 самолета и 1100 бойни машини на пехотата.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар