Home » Свят » НАТО провежда големи военни учения на фона на напрежението с Русия

НАТО провежда големи военни учения на фона на напрежението с Русия

Хиляди войници, няколко бойни кораба и десетки самолети от НАТО участват във военни учения, които обхващат район от Атлантика през Европа до Черно море, съобщи Асошиейтед прес.
Агенцията отбелязва, че това става на фона на тлеещото напрежение с Русия.
Маневрите „Непоколебим защитник’21“ (Steadfast Defender 21) имат за цел да симулират отговора на 30-членната военна организация на нападение срещу някоя от нейните страни членки. Ще бъде изпробван капацитетът на Алианса да разгърне войски от Америка и едновременно с това да поддържа снабдителните си линии отворени.


През последните години САЩ и НАТО разположиха военнослужещи и техника в Литва, Латвия, Естония и Полша, за да успокоят тези страни, които граничат с Русия, че съюзниците ще им се притекат на помощ, в случай че бъдат подложени на нападение.
Решението на Русия да изпрати миналия месец хиляди войници на границата с Украйна предизвика тревога в средите на Алианса, който след анексирането от Москва на украинския полуостров Крим през 2014 г. предприе една от най-големите си инициативи за заделяне на средства за отбрана.


Висшето командване на НАТО настоява, че провеждащите се в момента учения, в които участват около 9000 военнослужещи от 20 държави, не са насочени конкретно срещу Русия. Те обаче са с фокус върху Черноморския регион, където Москва е обвинявана, че блокира свободното корабоплаване, отбелязва АП.
Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг заяви, че ученията изпращат важно послание на всеки потенциален противник: „НАТО е в готовност.“
„НАТО е тук, за да защитава всички наши съюзници, и тези учения изпращат сигнал за способността ни да превозим голям брой военнослужещи и техника през Атлантическия океан и през цяла Европа и да излъчваме сила по море“, каза Столтенберг пред Асошиейтед прес на борда на британски самолетоносач край бреговете на Португалия.


Корабът „Кралица Елизабет“ е гордостта на военноморските сили на Обединеното кралство. Той е на първото си плаване и превозва 18 изтребителя Ф-35 – първото по рода си разполагане на толкова много от бойните самолети пето поколение на борда на самолетоносач.


На 14 юни Столтенберг ще председателства среща на върха на НАТО в Брюксел. Президентът на САЩ Джо Байдън и лидерите на останалите страни от Алианса имат силно желание в отношенията да настъпи нова ера на трансатлантическо сътрудничество, в момент, когато съюзниците приключват най-дългата си мисия – тази в Афганистан, – а напрежението с Русия, а все повече и с Китай, се повишава, отбелязва АП.

БТА

Какво мислиш по темата?

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената