Home » Свят » НАТО сключва договори на стойност 1,2 милиарда долара за покупка на снаряди калибър 155 милиметра

НАТО сключва договори на стойност 1,2 милиарда долара за покупка на снаряди калибър 155 милиметра

Сподели новината

Днес в централата на НАТО в Брюксел бе сключен договор за съвместна покупка на снаряди калибър 155 милиметра от ръководителя на Агенцията на НАТО за поддръжка и снабдяване Стенси Къмингс, предаде БТА.

Договорът е за производството на стотици хиляди снаряди и е на стойност 1,2 милиарда долара, уточни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Войната, която започна Русия срещу Украйна, доведе до битка за боеприпаси. Важно е съюзниците да допълнят запасите заради помощта, която осигуряват за Украйна, добави той.

Столтенберг отбеляза, че от юли миналата година са сключени договори за около 10 милиарда долара, включително четири милиарда долара за танкови снаряди и 5,5 млрд. долара за ракети за системите "Пейтриът". Той добави, че страните от НАТО днес ще заседават, за да преценят как производството на боеприпаси може да бъде увеличено допълнително.

По думите на генералния секретар започналото тази седмица учение на пакта е най-голямото от десетилетия и е свързано с чл. 5 от Вашингтонския договор за съвместна отбрана.

Не забелязваме пряка или непосредствена заплаха за някой от съюзниците, следим внимателно действията на Русия, каза Столтенберг. Според него Русия няма да посегне на страна от НАТО заради разполагането на допълнителни сили на алианса по източния фланг, увеличените инвестиции във военно производство и предприетите учения. Правим всичко това, за да не оставим пространство за неправилна оценка от страна на Москва за готовността ни да защитим всяка педя от земята на НАТО. Докато действаме така, нападение няма да има, коментира той.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар