Home » Свят » Нетаняху представи първи официален план за действие след края на войната в Газа

Нетаняху представи първи официален план за действие след края на войната в Газа

Сподели новината

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху представи план за ивицата Газа след края на конфликта. Това е първото му официално предложение за края на войната в управляваната от ислямистката организация "Хамас" палестинска територия, предаде Ройтерс и БТА.

Според документа, представен снощи на членовете на Израелския кабинет по сигурността и видян днес от Ройтерс, Израел ще запази контрола върху сигурността на всички земи на запад от река Йордан, в това число окупирания Западен бряг и ивицата Газа – територии, в които палестинците искат да създадат независима държава.

В списъка с дългосрочни цели Нетаняху отхвърля "едностранното признаване" на палестинската държавност. Той казва, че уреждането на въпроса с палестинците ще бъде постигнато само чрез преки двустранни преговори, но не назовава кой ще представлява палестинската страна.

В ивицата Газа Нетаняху очертава демилитаризацията и дерадикализацията като цели, които трябва да бъдат постигнати в средносрочен план. Той не уточнява кога ще започне този междинен етап и колко дълго ще продължи. Израелският премиер поставя като основно условие за възстановяването на Газа, голяма част от която е напълно унищожена от израелската офанзива, пълната ѝ демилитаризация.

Нетаняху предлага Израел да има присъствие на границата между Газа и Египет в южната част на палестинския анклав и да си сътрудничи с Кайро и Вашингтон в тази област, за да предотврати опитите за контрабанда, в това число и на пропускателния пункт в Рафах.

За да се замени управлението на "Хамас" в Газа, като същевременно се запази общественият ред, израелският премиер предлага да се работи с местни представители, "които не са свързани с терористични държави или групи и не са финансово подкрепяни от тях".

Нетаняху призова и за преустановяване на дейността на Агенцията на ООН за подпомагане на палестински бежанци и замяната ѝ с други международни групи за помощ.

Войната в ивицата Газа бе предизвикана от ръководеното от "Хамас" нападение в южната част на Израел на 7 октомври, при което по израелски данни са били убити 1200 души, а 253 бяха взети за заложници. Според контролираното от "Хамас" министерство на здравеопазването в Газа от началото на конфликта на територията на палестинския анклав са загинали над 29 400 души, отбелязва Ройтерс.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар