Home » Свят » Новият първи министър в Белфаст готви референдум за обединение на Ирландия ВИДЕО

Новият първи министър в Белфаст готви референдум за обединение на Ирландия ВИДЕО

Сподели новината

Шин Фейн се похвали с възможност за референдум за обединена Ирландия в рамките на десетилетие, след като Мишел О'Нийл беше назначена за първи министър в Северна Ирландия, пише Дейли Мейл.

Националистите заеха най-високия пост в Северна Ирландия за първи път след драматичното споразумение, което възстанови споделянето на властта.

О'Нийл и нейният заместник Ема Литъл-Пенгели приветстваха историческия момент, обещавайки да работят заедно за подобряване на живота на хората.

Но вицепрезидентът на Шин Фейн рискува отново да разпали напрежението в интервюта – заявявайки, че ще прокара плана за референдум, когато се срещне с Риши Сунак.

Попитана дали очаква гласуване за обединяването на остров Ирландия в рамките на 10 години, О'Нийл каза на Sky News: „Да. Вярвам, че сме в десетилетие на възможности.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fskynews%2Fvideos%2F1791692977921862%2F&show_text=false&width=560&t=0" width="560" height="314" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар