Home » Свят » Ново петролно находище в Амазония разтревожи еколозите

Ново петролно находище в Амазония разтревожи еколозите

Екологични организации и лидери на коренното население предупредиха за риска за биоразнообразието и местните общности, ако започне проучване и добив на нефт в района, известен като MD-XP-001, разположен в сърцето на перуанска Амазонка, съобщава испанската новинарска агенция ЕФЕ.

Според организацията "Права, околна среда и природни ресурси" (DAR) мястото е сред 31 области, които Перупетро, перуанската агенция, отговаряща за насърчаване на инвестициите в сектора на въглеводородите, е включила "сред възможностите за проучване на въглеводороди".

MD-XP-001 се припокрива с резервата "Амаракаери" и буферната зона на националните паркове "Ману" и "Бауаха Сонене".

В резултат на това DAR е предупредила "за рисковете, свързани с проучването и добива на въглеводороди на мястото".

Организацията заявява, че "тези територии са дом на ендемични видове и поради това са международно признати заради приноса им за опазването на биоразнообразието на планетата и за поминъка на коренното население, което зависи от тях".

ЗАГРИЖЕНОСТ ЗА АМАЗОНКА

Координаторът на програмата за устойчивост на DAR, Ванеса Куето, заяви пред EФE, че в момента обектът е част от зоните, оповестени за проучване.

"Това, което ни притеснява, е целият процес на развитие на тези нови райони в Перу, особено на амазонските райони", каза тя.

По отношение на обекта MD-XP-001 тя обясни, че той се намира в много важен резерват в Перу – "Амаракаери", създаден през 2003 г., с площ от над 400 000 хектара.

Този район е създаден като резерват с "цел да се запази център на голямо биологично разнообразие", тъй като е "убежище за много видове от флората и фауната и има много важни културни ценности за местните общности в този регион".

НОВИ ИДЕИ, НО БЕЗ РАЗВИТИЕ НА ОБЩНОСТТА

За Хулио Кусуричи, член на борда на директорите на Междуетническата асоциация за развитие на тропическите гори на Перу (Aidesep), най-сериозният проблем е, че "правителството винаги идва с нови идеи", но не дава приоритет на развитието на общността.

Големият му страх е, че тази възможност за проучване ще означава разрушаване, лишаване и замърсяване без никаква възможност за общностите.

По негово мнение обявяването на търга за терена показва, че властите "отговарят на икономическите интереси", а не на тези, за които трябва да се полагат грижи в случай от такъв мащаб.

Ако проектът в крайна сметка се осъществи, той предупреждава, че общност без територия или със замърсена река е на път постепенно да изчезне.

ИНИЦИАТИВИ НА КОРЕННОТО НАСЕЛЕНИЕ

Кусуричи казва, че водата е част от космовизията на перуанските общности на коренното население и тяхната духовност.

Що се отнася до околната среда, той се опасява, че може да се случи нещо подобно на "това, което ще се случи с хората".

Въпреки това той заключава, че те не са против развитието, но смятат, че то трябва да върви ръка за ръка със засилване на инициативата на коренните народи.

Източник: БТА

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар