Home » Свят » Официално! И Германия легализира марихуаната

Официално! И Германия легализира марихуаната

Сподели новината

Очаква се парламентът на Германия да приеме закон в петък, легализиращ отглеждането и консумацията на ограничено количество канабис, узаконявайки поведението на 4,5 милиона германци, за които се смята, че употребяват наркотика, предава Ройтерс.

Съгласно предложенията, внесени от управляващата трипартийна коалиция на канцлера Олаф Шолц, отглеждането на до три растения за лична консумация и притежаването на до 25 грама канабис ще бъдат легализирани.

По-мащабно, но все още некомерсиално производство на канабис ще бъде разрешено за членове на така наречените клубове за канабис, които могат да имат не повече от 500 членове, всички от които трябва да са пълнолетни. Само членовете на клуба ще имат право да консумират продукцията им.

"Целта е да се разбие черния пазар и престъпността, свързана с наркотици, да се намали количеството на търговията и да се намали броят на потребителите", каза министърът на здравеопазването Карл Лаутербах.

Този ход ще направи Германия деветата страна, която легализира употребата на наркотика за развлечение. Канабисът е законен и в някои щати на Съединените щати и Австралия.

Много повече държави позволяват медицинската му употреба като болкоуспокояващо, практика, която Германия планира да регулира в отделен закон.

Канабисът ще остане незаконен за непълнолетни и силно ограничен за млади възрастни. Консумирането му в близост до училища и детски площадки остава незаконно.

"Това ограничение е необходимо, защото канабисът е особено вреден за все още растящия мозък", каза Лаутербах. "Никой не трябва да разбира погрешно този закон: консумацията на канабис се легализира, но това не означава, че не е опасна.

Опозиционните консерватори се противопоставят на новите правила, които според тях са твърде сложни за налагане от властите и могат да доведат до по-голямо потребление.

"Вместо да защити децата и младите хора, коалицията действа като държавен наркодилър", каза депутатът от християндемократите Тино Зорге.

Някои експерти се съмняват, че новите разпоредби ще окажат голямо влияние върху търговията, тъй като тези, които не желаят да отглеждат свой собствен канабис или да се присъединят към клубове, може все пак да предпочетат да купуват наркотика.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар