Home » Свят » Официално: Словакия намали наказанията за корупция и икономически престъпления

Официално: Словакия намали наказанията за корупция и икономически престъпления

Сподели новината

Словашкото мнозинство прие спорна реформа на наказателния кодекс в парламента, въпреки критиките от страна на ЕС, президента на Словакия Зузана Чапутова и опозицията, която бойкотира гласуването, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Наред с други неща, новият закон ще намали наказанията за корупция и икономически престъпления в тази страна с 5,4 млн. жители, която е член на ЕС и НАТО. 78 депутати от управляващата коалиция подкрепиха закона в 150-местния парламент. Опозицията не гласува.

Текстът, одобрен по ускорена законодателна процедура, също така намалява давността за някои престъпления, включително изнасилване, от 20 на 10 години. От 20 март главният прокурор Марош Жилинка също ще има по-големи правомощия.

Либералният словашки президент Зузана Чапутова веднага разкритикува новия закон. "Приемането на поправката в Наказателния кодекс е лоша новина за Словакия и всички нейни граждани", заяви тя в изявление. "Неприемливо е такива сериозни промени в наказателната политика на страната да се извършват без подходящ законодателен процес", подчерта тя.

Президентката добави, че "обмисля всички възможни варианти, за да предотврати влизането в сила на този закон". Но според словашката Конституция президентското вето може да бъде преодоляно с обикновено мнозинство.

Днес в 15 словашки града се проведоха демонстрации с участието на хиляди хора, а вчера в Братислава се състоя голяма демонстрация в знак на протест срещу реформата. Наскоро ЕС също се обяви срещу предложената реформа.

"Ние поискахме от словашкото правителство да не приема тези реформи. И най-вече да не прибягва до ускорена процедура без адекватни и задълбочени консултации със заинтересованите страни", заяви през януари говорител на Европейската комисия.

Въпросът за реформите в Наказателния кодекс може да повлияе на резултата от президентските избори, насрочени за 23 март. Партията на премиера Роберт Фицо, Посока-социална демокрация, ще подкрепи лидера на партията Глас-социална демокрация, Петер Пелегрини, който е и председател на парламента.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар