Home » Свят » Парламентът на РСМ освободи двама от министрите в техническото правителство

Парламентът на РСМ освободи двама от министрите в техническото правителство

Сподели новината

С по 62 гласа „за” от 62-ма гласували, в две отделни гласувания, малко след полунощ местно време парламентът на Република Северна Македония освободи Фатмир Маджити от поста министър на здравеопазването и Азир Алиу от поста министър на информационното общество, по предложение на премиера на техническото правителство Талат Джафери, предаде БТА.

Заседанието започна с тричасово закъснение и с емоции и реакции на изказванията на депутатите и техническия премиер Талат Джафери, който аргументира предложението си за смяната на двама министри от "Алианс на албанците" с изискванията на закона в техническото правителство да има представители само на една опозиционна партия.

Пред почти празна зала с две прекъсвания дебатите, които бяха първата точка от дневния ред, продължиха поотделно за всеки от предложените за освобождаване министри.

Меджити и Алиу, чието освобождаване беше гласувано тази нощ, подкрепиха председателя на "Алианс за албанците" Арбен Таравари, който обяви, че партията трябва да се включи в албанския опозиционен блок на предстоящите избори. Предложението на Таравари предизвика реакцията на бившия председател на партията Зиядин Села, който заяви, че решението на ръководното тяло на партията е за самостоятелно явяване на изборите и никой не може еднолично да пререшава тази позиция. Това предизвика практически разцепление в "Алианс на албанците", а дебатът в пленарната зала се превърна в предизборни нападки между депутатите от отделните партии и препратки към предстоящите на 8 май парламентарни избори.

В центъра на изказванията на опозицията, която беше и по-активната в дебата, но не участва в гласуването, беше най-голямата албанска партия ДСИ, която и според крилото на Таравари в "Алианс за албанците" е виновникът за случващото се разцепление в партията, което рефлектира и в техническото правителство.

В тази посока беше и изказването на вече освободения министър на информационното общество и администрацията Азир Алиу, който емоционално говори за обструкциите, които е имал от ДСИ, добавяйки, че още с влизането на "Алианс за албанците" в правителството на страната, преди година, са заявили, че ще бъдат опозиция. Алиу обвини министъра на политическата система на ДСИ Артан Груби, че е взел решенията за уволнение на директори на няколко институции, издигнати от "Алианс за албанците", които не подкрепят ДСИ.

Заседанието на парламента в Скопие ще продължи в понеделник с втората точка от дневния ред – гласуване на Илир Демири за министър на здравеопазването и Наим Байрами за министър на информационното общество и администрацията, предложени от премиера Джафери.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар