Home » Свят » Пендаровски да си гледа светските работи, да не се бърка в църковните

Пендаровски да си гледа светските работи, да не се бърка в църковните

Сподели новината
Светият синод призна Македонската православна църква. Българската православна църква е третата в православния свят, която признава Македонската църква.

„Нормално е Българската църква сега да признае македонската. Не виждам знаци в този жест. Събитието, което ще се развива в следващите години и десетилетия, беше засегнато от политическото злободневие – падането на правителството. В следващите години ще се обсъжда името – дали Македонската църква е първоприемник на Охридската архиепископия“, заяви историкът проф. Христо Матанов в ефира на „България сутрин“.

Още по темата

22 юни 2022 08:29

91

Той подчерта, че Българската църква е изпуснала шанса да бъде църква-майка на Македонската църква. Българската църква е била в схизма около 70 години, отбеляза още историкът пред Bulgaria ON AIR.

Президентът Стево Пендаровски смята, че има координирана държавна политика между българските власти и Българската православна църква (БПЦ).

„Безобразието отива дотам, че от БПЦ казват, че признават църквата в Северна Македония, а за името ѝ ще размислят в следващия период. Кои сте вие да размисляте?“, настоя той вчера.

„Стево Пенадаровски неведнъж се бърка там, където не му е работа. Той не е владик. Президентът нека си гледа светски работи, които тепърва ще му се стоварят на главата с френското предложение за уреждане на споровете между РСМ и България. Църковните неща вървят отделно, но в православния свят църковните дела и светските са смесени“, коментира проф. Матанов.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар