Home » Свят » Полша прекратява помощта за украинските бежанци

Полша прекратява помощта за украинските бежанци

Полша ще намали финансовата подкрепа за милионите украински бежанци, които приема, заяви правителството на страната, предаде агенция УНИАН.

Докато правителството във Варшава е един от най-силните поддръжници на Украйна, помагайки ѝ да се защитава срещу руската агресия, предлагайки финансова и военна помощ (включително за западните доставки), връзките между двете страни се влошават преди изборите в Полша, пише Bloomberg.

Подкрепата за бежанците, която включва премахване на изискванията за пребиваване и предоставяне на разрешителни за работа, безплатен достъп до училища, здравеопазване и семейни помощи, няма да бъде удължена през следващата година, каза правителствен говорител пред телевизия Polsat.

Тези правила просто ще престанат да се прилагат през следващата година, каза той. Полша до момента е похарчила 550 милиона долара за плащания за украински семейства, избягали от войната. Милиони украинци напуснаха домовете си заради руската агресия, като огромна част от тях избраха да останат в Полша.

Друга страна, която се смяташе за поддръжник на Украйна – Грузия, също постави връзките си с Киев на изпитание. Грузия вчера обвини бивш заместник-вътрешен министър, че заговорничи от Украйна, за да свали правителството в Тбилиси. Обвиненията поставят на изпитание връзките на Тбилиси с Киев в момент, в който Грузия задълбочава отношенията с Русия.

Грузинската Служба за държавна сигурност заяви, че наблюдава група, оглавена от Гиорги Лорткипанидзе, за когото се твърди, че работи като заместник ръководител на украинското военно разузнаване и е бивш член на правителство на Грузия, по времето, когато то е било съставено от силно прозападно настроени сили.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар