Home » Свят » Поне 128 загинали при земетресение от 6,4 по Рихтер в Непал

Поне 128 загинали при земетресение от 6,4 по Рихтер в Непал

Сподели новината

Най-малко 128 души загинаха и стотици бяха ранени при земетресение с магнитуд 6,4 по Рихтер, което разтърси северозападен Непал късно вечерта в петък, съобщиха правителствени служители, предаде "Ню Йорк Таймс".

Властите предупреждават, че има вероятност броят на жертвите да нарасне, тъй като дневната светлина ще разкрие по-добре степента на опустошението, а и комуникацията с поразените откъснати районите, ще бъде възстановена.

Земетресението удари около полунощ, докато хората спят. Трусове са усетени и в столицата на Индия, Ню Делхи, на стотици километри.

„Досега 34 смъртни случая са потвърдени от полиция и правителствени служители“, каза Суреш Сунар, главен областен офицер в окръг Джаджаркот, епицентърът на земетресението и на около 310 мили западно от столицата Катманду.

В друг засегнат от земетресението район бяха потвърдени 36 смъртни случая и 53 души ранени. „Персоналът по сигурността е мобилизиран за спасителната операция“, каза Хари Прасад Панта, служител в Рукум. „Фокусирахме се върху спасяването на животи от полунощ.“

Премиерът на Непал Пушпа Камал Дахал каза, че е инструктирал армията и националната полиция да бъдат мобилизирани за спасителни и хуманитарни операции.

Земетресенията са често явление в планинския Непал. Земетресение с магнитуд 7,8 през 2015 г. уби около 9 000 души и повреди около един милион сгради. Икономическите щети за една от най-бедните страни в Южна Азия бяха оценен на милиарди долари.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар