Home » Свят » Поредното пускане по въздух на хуманитарна помощ в Газа от Йордания и Египет

Поредното пускане по въздух на хуманитарна помощ в Газа от Йордания и Египет

Сподели новината

Военно-въздушните сили на Египет и Йордания продължават да предоставят хуманитарна помощ чрез въздушни доставки в северната част на Газа, съобщава онлайн изданието на списание "Египет Днес" и Българската телеграфна агенция (БТА).

Операцията е съвпада с инициативата на Египет и Обединените арабски емирства (ОАЕ) за въздушен мост за снабдяване на поставения под блокада анклав с големи количества храна, лекарства и други материали.

Египет извърши първото пускане на хуманитарна помощ от самолет на 27 февруари, а следващите подобни акции бяха на 29 февруари, 3 март и 6 март. Миналата седмица говорител на армията обяви включването на северноафриканската страна в глобален алианс за доставяне на помощ за Газа по въздуха, част от който са Йордания, Съединените щати, Франция, Нидерландия, Белгия.

На този фона в Кайро се провежда нов кръг от преговори за примирие с участието на Египет, Катар и САЩ – часове преди настъпването на свещения за мюсюлманите месец Рамазан и повече от пет месеца след началото на конфликта, който започна с безпрецедентното нахлуване на бойци на "Хамас" в Южен Израел.

Продължили четири дни разговори бяха прекъснати на 7 март, след като представителите на палестинското ислямистко движение напуснаха египетската столица за консултации с ръководството му.

Преговарящите обсъждат предложението за примирие от Париж, което предвижда 40-дневно прекратяване на огъня и размяна на държани от “Хамас” израелски заложници срещу палестинци, които се намират в израелски затвори.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар