Home » Свят » Президентът на Казахстан Токаев: Създаването на многополюсен свят е болезнено, но разумът ще надделее

Президентът на Казахстан Токаев: Създаването на многополюсен свят е болезнено, но разумът ще надделее

Сподели новината

Формирането на основа за многополюсен световен ред протича с изключителни трудности на фона на конфликти в различни части на света, каза президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев в интервю, публикувано в сряда, предаде usnews.

Но Токаев, интервюиран от руския всекидневник Известия, каза, че вярва, че световното напрежение ще утихне и ще бъде заменено от международно сътрудничество, фокусирано върху реформирана Организация на обединените нации.

"Както виждаме, формирането на архитектурата на съвременния многополюсен свят протича изключително болезнено", каза Токаев пред всекидневника преди посещението на руския президент Владимир Путин в Казахстан тази седмица.

„На фона на конфликти в много отдалечени части на планетата и конфронтация заради санкции и търговски войни, е трудно да бъдем оптимисти.“

Казахстан остана близо до Русия в постсъветската епоха, но запази балансирана позиция по отношение на руската инвазия в Украйна. Тя не е признала анексирането от Русия преди малко повече от година на части от украинска територия. Токаев каза пред Известия, че ООН ще играе централна роля в международните отношения, след като напрежението намалее.

„Вярвам обаче, че разумът и сътрудничеството ще надделеят над блоковия манталитет и егоизма. Това се е случвало многократно в световната история. В крайна сметка глобалната общност ще се придвижи към „дългосрочен устойчив мир“, каза той.

Токаев каза, че глобалният юг и север трябва да постигнат "общ знаменател на съвместно доверие" с реформи в ООН.

„Организацията е обект на нарастваща критика, свързана с необходимостта от вътрешна реформа“, каза той. „Многото кризи в различни части на света разкриха уязвимостта на ООН в опитите ѝ да ги разреши.“

Путин, интервюиран преди посещението си от всекидневника Казахстанская правда, похвали усилията на двете страни в осемчленната Шанхайска организация за сътрудничество, където каза, че основната тенденция е „формирането на нов, по-справедлив световен ред, основан на приоритета на международния закон“.

Той също така похвали други органи, съставени от бивши съветски държави, включително Общността на независимите държави и шестнационалната Организация на договора за колективна сигурност, която изпрати войски в Казахстан през 2022 г., за да помогне на Токаев да потуши гражданските вълнения.

Путин каза, че Русия смята за жизненоважно "създаването в Евразия на единно пространство за мир, стабилност и просперитет".

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар