Home » Свят » Премиер от ЕС се осмели да го каже: Израел в момента не се отбранява, а отмъщава

Премиер от ЕС се осмели да го каже: Израел в момента не се отбранява, а отмъщава

Сподели новината

Премиер на държава от Европейския съюз се осмели да каже истината за действията на Израел срещу цивилното население в ивицата Газа, пренебрегвайки досегашния наратив на съюза да си затваря очите за тези зверства.

Министър-председателят на Ирландия Лео Варадкар заяви, че Израел има право да се защитава срещу екстремистката групировка „Хамас“, но в момента това, което извършва в ивицата Газа, прилича повече на отмъщение, а не на самоотбрана, предаде RTÉ Radio.

„Силно вярвам, че… Израел има право да се защитава, има право да тръгне срещу „Хамас“ [за да не се повторят нападенията от 7 октомври]. Но това, което виждам в момента, не е единствено самоотбрана. Прилича ми на отмъщение“, заяви Лео Варадкар на фона на бомбардировките, които извършват израелските въоръжени сили срещу цивилното население в ивицата.

Здравните власти в Газа твърдят, че от 7 октомври насам израелските военнопрестъпници са убили над 9000 души, огромна част от които деца. „Ал Джазира“ съобщава, че израелските военни обстрелват цивилните, които се опитват да напуснат град Газа и северните райони на ивицата.

За броени дни Израел изби хиляди деца, разрушавайки жилищни сгради и болници в гъсто населени места. В тези действия на Израел няма логика от военна гледна точка, а от хуманитарна са нагледен пример за извършването на геноцид и безразборно убиване на невъоръжени граждани. САЩ и ЕС продължават да си затварят очите за убийството на хиляди араби, които в момента са в капан и не могат да избягат от ивицата. Нещо повече: дават зелена светлина за продължаващия терор на Израел.

Междувременно чилийският президент Габриел Борич, който тази седмица осъди въздушните бомбардировки в Газа и отзова своя дипломатически пратеник в Израел, каза на президента на САЩ Джо Байдън, че действията на Израел нарушават международното право. „Атаките на „Хамас“ нямат оправдание – те заслужават глобално осъждане. Но отговорът на правителството на Бенямин Нетаняху също заслужава нашето най-ясно осъждане“, каза Борич, цитиран от агенция „Ройтерс“ след среща с Байдън в Белия дом. „Няма съмнение, че можем да кажем, че отговорът е непропорционален и нарушава международното хуманитарно право. Правото на държава да се защитава има лимити и те предполагат зачитане на живота на невинни цивилни, особено деца“, каза Борич.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар