Home » Свят » Путин го очаква втора заповед за арест

Путин го очаква втора заповед за арест

Сподели новината

Според нови доказателства, събрани от "експерти по правата на човека", Русия се е подготвяла да лиши украинците от храна месеци преди избухването на войната, съобщава Independent.

Според нов доклад на международната правна фирма Global Rights Compliance (GRC), руските танкове умишлено са се насочили към богати на зърно региони и инфраструктура за производство на храни, когато войната е започнала на 24 февруари 2024 г. GRC установи, че руските отбранителни контрактори са започнали да купуват камиони за превоз на зърно и три нови 170-метрови кораба за насипни товари от декември 2021 г.

Това е доказателство за предварително планиране за разграбване на хранителните запаси на Украйна "в безпрецедентен мащаб". В рамките на една седмица след инвазията Русия започва да поема контрола над украинските ферми и в пика си изнася по 12 000 тона зърно на ден от цялата окупирана украинска територия.

Международният наказателен съд (МНС) представи доказателства за "високо координирано предварително планиране", които GRC се надява да доведат до първото международно съдебно преследване на Путин за гладомор като метод за водене на война.

Катриона Мърдок, партньор в Global Rights Compliance, казва, че шансовете Русия да бъде осъдена са "много големи". Първата заповед за арест беше издадена през март тази година за незаконно депортиране на деца от окупираната украинска територия. 'Русия не само е възприела многостранен подход за обкръжаване на цивилното население и разрушаване на жизненоважна инфраструктура, но и предварително е планирала конфискацията и разграбването на селскостопанска продукция.

Москва атакува селскостопанския сектор на Украйна като военна тактика и предизвика световна продоволствена криза", казва Мърдок пред The Independent. Годишната пазарна стойност на заграбеното досега от Украйна зърно се оценява на 1 млрд. долара. GRC твърди, че много от частните украински зърнени компании са били насилствено включени в руски държавни оператори.

В допълнение към въздействието върху украинското население, руската инвазия е засегнала милиони хора по света и е увеличила глобалната продоволствена несигурност. Фермер в Запорожие, Южна Украйна, казва, че зърнената му ферма е била завзета от руските войски пет дни след началото на войната. ГКП заявява:

"През следващите седмици няколко конвоя от превозни средства, превозващи зърно, са били забелязани да се насочват към Кримския полуостров, а GPS проследяващите устройства на откраднатите камиони на фермера показват, че те са пътували от Крим към Русия."

Сателитни снимки, предоставени на The Independent от GRC, показват камион за превоз на зърно с кримски регистрационни номера в обект в Мелитопол, Запорожие. На други изображения се виждат вагони с надпис "зърно", които напускат железопътната гара в Запорожие. Снимка от март тази година показва новопостроена складова сграда в Мелитопол, която изглежда е пълна със зърно.

Според GRC, въпреки ясния план за кражба на украинско зърно от Русия, свободните работни места в Русия показват, че правителството не е в състояние да наеме достатъчно бързо шофьори на камиони, които да транспортират големите количества открадната храна.

Според GRC Русия контролира целия богат на зърно Кримски полуостров. Юсуф Саид Хан, старши юрист в GRC, заяви, че използването от Русия на украинската зърнена промишленост като оръжие е "безпрецедентно в съвременната история".

Сега Русия призовава ООН и други международни организации да облекчат свързаните с войната санкции, за да може да възобнови износа на зърно от окупираните територии за развиващите се страни, които са най-засегнати от продоволствената криза.

Доставките на зърно за приятелски трети страни са също така част от "неуспешната очарователна офанзива" на Путин да се върне в Съвета на ООН по правата на човека, пише вестникът. "Русия прави това, за да се представи като легитимна държава на украинска територия и да подкопае украинската национална икономика", казва Хан.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар