Home » Свят » Путин е искал да елиминира Зеленски с операция, носеща знаково име

Путин е искал да елиминира Зеленски с операция, носеща знаково име

Сподели новината

Срещу Володимир Зеленски са правени поне 5 опита за покушение, организирани от руския диктатор Владимир Путин. Един от тях е носил името „Майдан 3“. Евромайданът, или Революцията на достойнството, е едно от най-важните събития в модерната история на Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че е запознат с най-новите планове на Русия да го свали от власт до края на годината, предаде "Политико", съобщи БТА. Зеленски каза в публикувано снощи интервю пред лондонския в. "Сън", че вече е оцелял при най-малко "пет, шест" покушения от началото на руската инвазия в Украйна, а поредната операция за неговото отстраняване, по думите му, носи кодовото название "Майдан 3".

"Това означава смяна на президента", каза Зеленски. "Може би не чрез физическо отстраняване, имам предвид смяна – те ще използват всички налични инструменти", а крайният срок на Кремъл е "до края на годината", добави украинският президент. В интервюто пред "Сън" Зеленски казва още, че е предупредил генералите си, че намесата им в политиката поставя под заплаха националното единство, предаде ДПА. От месеци в политическите кръгове в Киев се тиражират спекулации за конфликт между Зеленски и началника на генералния щаб на украинската армия Валерий Залужни.

Генералът стана популярен покрай успешните си военни кампании и вече е спряган като съперник на Зеленски за президентския пост. Според украинската конституция редовните президентски избори в Украйна трябва да бъдат произведени на 31 март, но Зеленски призова те да бъдат отложени заради бушуващата в страната война. "Ако един военен реши да влезе в политиката, това е негово право, но тогава той наистина трябва да влезе в политиката и да се откаже от задълженията си на военен", каза Зеленски пред "Сън".

"Ако ръководиш военни действия с мисълта утре да влезеш в политиката или да се явиш на избори, тогава на фронта се превръщаш в политик, а не във военен, а смятам, че това е груба грешка", допълни украинският президент. "С цялото ми уважение към генерал Залужни и към всички негови командири, които са на бойното поле, имаме обаче общо разбиране за това какво е йерархия и по въпроса не може да две мнения", каза Зеленски. Украинският президент, който прави всекидневни видеообръщения за хода на войната, изглежда намекна за интервюто на Залужни за сп. "Икономист" по-рано този месец, в което генералът предупреди, че войната изглежда е навлязла в застой. "Няма никакъв застой", контрира го по онова време Зеленски.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар