Home » Свят » Путин защити погромаджиите в Капитолия

Путин защити погромаджиите в Капитолия

Президентът Владимир Путин обвини САЩ в прилагане на двойни стандарти за отношението им към бунтовниците, нахлули в Капитолия на 6 януари, съобщава Би Би Си. Той заяви, че е погрешно американските власти да заклеймяват репресиите срещу антиправителствени протести в други страни, докато в САЩ американци са подложени на преследвания заради „политически искания“.

От трибуната на международния икономически форум в Санкт Петербург руският президент отрече предположенията, че неотдавнашните кибератаки срещу американски компании произхождат от Русия и отхвърли твърденията, че Москва се е месила в американските избори.

Путин запази някои от най-острите си критики за страните, които осъждат репресиите срещу участниците в антиправителствените протести в регионалния съюзник на Москва, Беларус. Той  предположи, че американските бунтовници, нахлули в Капитолия, са третирани несправедливо.

„Те не бяха просто тълпа от погромаджии“, каза Путин за поддръжниците на Тръмп, нахлули в Конгреса на 6 януари и временно прекратили заседанието, което трябваше да потвърди победата на Джо Байдън изборите. „Тези хора бяха там с политически искания.“

Когато модераторът на форума предположи, че коментарите на Путин за бунта в Капитолия могат да му докарат забрана в американските социални медии, руският лидер предизвика аплодисменти от публиката, като отвърна: „Не ми пука, че някъде щели да ме блокират“.

По-рано през седмицата и руският външен министър Сергей Лавров също заяви, че бунтовниците в Капитолия са „преследвани“ от правителството на САЩ.

Около 500 заподозрени са арестувани за безредиците  от 6 януари, повечето от тях са обвинени за непозволено влизане и престой в сграда или площ с ограничен допуск. Много от тях са освободени в очакване на съдебен процес, но някои остават задържани.

Путин също укори Запада за критиките му към реакцията на руските власти на демонстрациите срещу Кремъл, включително и към намиращия се в затвора опозиционен лидер Алексей Навални.

Руският лидер заяви, че протестиращите в Европа са изправени пред още по-строги реакции на полицията, като някои са улучени в очите от „демократични гумени куршуми“.

Не е ясно, но редица френски демонстранти са били заслепени от гумени куршуми, изстреляни от полицията по време на така наречените митинги на жълтите жилетки, започнали в края на 2018 г.

Какво каза Путин за срещата си на върха с Байдън?

Коментарите на руския лидер идват преди първата му среща с президента Байдън на 16 юни.  Путин заяви, че очаква „никакви пробиви“ на срещата за подобряване на „изключително ниското ниво“ на отношенията между двете държави. През март Москва отзова своя посланик във Вашингтон, след като Байдън каза, че Русия ще „плати цената“ за намесата си в изборите в САЩ през 2020 г., което Кремъл отрича.

„Ние нямаме никакви проблеми със САЩ, но те имат проблем с нас“, каза руският лидер в петък в отделно интервю за държавната телевизия Канал 1. Той също така обвини САЩ, че се опитват да задушат руската икономика и да повлияят на вътрешната й политика.

Какво мислиш по темата?

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената