Home » Свят » Путин ще атакува НАТО от неочаквана посока, България е в огромна опасност

Путин ще атакува НАТО от неочаквана посока, България е в огромна опасност

Сподели новината

Последните месеци показаха, че поради провала на блицкрига си в Украйна Кремъл промени стратегията си и вече залага на отслабването и разпадането на НАТО. Това пише британското издание The Telegraph, анализирайки геополитическата ситуация в Европа, предаде агенция УНИАН.

Според автора на публикацията Владимир Путин си е поставил за цел „да разбие НАТО и да идентифицира слабостите на алианса“. Военният неуспех в Украйна намали донякъде непосредствената заплаха за Полша и балтийските държави, но сега Русия търси слабото място на НАТО. Балканите, които The Telegraph нарича най-слабия фланг на НАТО, вероятно ще бъдат новата точка на ескалация, предизвикана от Москва.

Миналата седмица група въоръжени сърби нападнаха от засада патрул на косовската полиция, което в крайна сметка завърши със смъртта на един полицай и трима сърби. Тази ескалация е една от най-сериозните от 2008 г., когато Косово обяви независимост от Сърбия.

"Подобна ескалация е мечтата на Москва. Сърбия и Русия от месеци подготвят сърбите за ескалация в Косово, подклаждайки напрежението на Балканите, за да отклонят вниманието на Запада от войната в Украйна. Те наводниха информационното пространство с пропаганда, която повтаря старите твърдения, че Косово принадлежи на Сърбия“, отбелязва изданието.

Сега Русия активно използва това събитие във външнополитическата си реторика, обвинявайки Запада в разпалването на конфликта на Балканите. Като действа чрез хибридни методи, без да изпраща войски в региона, Путин се стреми да постигне три цели: да отвлече вниманието на Запада от Украйна, да засили позициите на Москва в региона и да даде на Путин лостове за влияние над западните държави, като ги изнудва със заплахата от ескалация на конфликта в балканския регион.

Сръбската атака срещу косовския патрул донякъде напомня как Русия изпрати „зелени човечета“ в Украйна, връзките с които бяха официално отречени. „Поредната криза в Косово може лесно да се прехвърли в Северна Македония, държава-членка на НАТО, и би имала сериозни последици за европейската отбрана в момент, когато САЩ са разсеяни от предстоящите избори. Въпреки общото военно превъзходство на НАТО, тя има слаба позиция в Балканите и Русия продължава да побеждава Алианса там. Дойде време НАТО да засили присъствието си в региона и да постави Русия в отбрана, пише авторът на публикацията.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар