Home » Свят » Първата дама на САЩ се срещна със съпругата на Зеленски
d0bfd18ad180d0b2d0b0d182d0b0 d0b4d0b0d0bcd0b0 d0bdd0b0 d181d0b0d189 d181d0b5 d181d180d0b5d189d0bdd0b0 d181d18ad181 d181d18ad0bfd180d183 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Първата дама на САЩ се срещна със съпругата на Зеленски

Първата дама на САЩ се срещна със съпругата на Зеленски

Първата дама на САЩ Джил Байдън направи изненадващо посещение в Западна Украйна днес, като проведе среща за Деня на майката с първата дама Олена Зеленска, предаде Нова ТВ.

Байдън пътуваше под секретност, превръщайки се в поредния високопоставен американец, който влезе в Украйна по време на 10-седмичния ѝ конфликт с Русия.

„Исках да дойда точно на Деня на майката“, каза Байдън на Зеленски. „Мислех, че е важно да се покаже на украинския народ, че тази война трябва да спре и че хората на Съединените щати са с народа на Украйна“, обясни тя.

Първата дама пътува до град Ужгород, на около 10 минути път с кола от словашко село, което граничи с Украйна. Тя прекара около два часа в Украйна.

Двете се събраха в малка стая, седнаха на една маса една срещу друга и разговаряха пред репортери, преди да се срещнат насаме. Зеленски и децата ѝ са били на неразкрито място заради тяхната безопасност.

Преди това американската първа дама прекара Деня на майката в Словакия, срещайки се с украински майки, които са станали бежанки след руската инвазия в Украйна, и ги увери, че "сърцата на американците" са с тях, предаде Асошиейтед прес.

На автогара в град Кошице, която сега е денонощен приемателен център за бежанци, първата дама на САЩ завърза продължителен разговор с емоционална украинка, която ѝ каза, че не може да обясни войната на трите си деца, защото сама не може да си я обясни.

"Не мога да им обясня, защото сама не зная, а съм учителка", каза на Джил Байдън Виктория Куточа, прегърнала 7-годишната си дъщеря Юлия.

Куточа попита: "Защо?", изглежда търсейки обяснение за решението на Русия да нападне Украйна на 24 февруари.

"Това е напълно необяснимо", отговори първата дама.

Денонощният център е един от шест подобни центъра в Словакия, осигуряващи подслон средно на 300-350 души ежедневно, предлагайки им храна, баня, дрехи и други услуги според информация на Белия дом.

Джил Байдън посети също словашко държавно училище, което е приело деца бежанци от Украйна.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

2022-05-08

Твоят коментар Cancel reply

x

Check Also

Киев съобщава за 20 000 предполагаеми военни престъпления

По данни на властите в Киев за трите месеца на руската агресия в Украйна са ...