Home » Свят » Реджеп Ердоган: Готов съм да посреднича в преговори между Русия и Украйна

Реджеп Ердоган: Готов съм да посреднича в преговори между Русия и Украйна

Сподели новината

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган поздрави днес руския си колега Владимир Путин за преизбирането му и отново предложи посредничество в конфликта с Украйна, съобщи турското президентство, цитирано от Франс прес, пише БТА.

В телефонен разговор "президентът Ердоган изрази мнение, че положителното развитие на отношенията между Турция и Русия ще продължи и заяви, че Турция е готова да играе ролята на посредник за връщането на масата за преговори с Украйна", се казва в изявление на президентството.

В разговор с турския лидер по телефона президентът Путин обсъди с него развитието на двустранните отношения, както и въпроси, свързани с укрепването на международната стабилност и сигурността в Черноморския регион, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

Путин е поздравил Ердоган и всички мюсюлмани в Турция по случай свещения месец на пости рамазан.

Двамата президенти са се договорили диалогът да продължи в различни формати, се казва в комюникето на Кремъл.

Турският държавен глава, който от началото на войната в Украйна се старае да поддържа отношения както с Киев, така и с Москва, неколкократно е предлагал своите услуги за намиране на изход от конфликта между двете страни, които, както и Турция, имат излаз на Черно море, чрез преговори.

В началото на месеца той посрещна украинския президент Володимир Зеленски в Истанбул и се бе подготвил да се срещне и с президента Путин на 9 февруари, преди руският президент да отмени пътуването си, припомня АФП.

"Тази война трябва да спре", заяви тази вечер във връзка с войната в Украйна турският външен министър Хакан Фидан в интервю за частния телевизионен канал "Си Ен Ен Тюрк".

"Десетки хиляди майки и от двете страни погребват децата си и това продължава. И двете страни имат твърде много за губене и нищо, което да спечелят", подчерта Фидан, изказвайки опасения от "риск от разпространяване" на конфликта в региона.

Говори се за "европейски войски, за ядрена заплаха, всичко това е опасно", предупреди той.

"Турция е една от малкото страни в НАТО, която призовава за мир. Нашият президент призовава за мир и така внася малко светлина в една много мрачна обстановка", подчерта Фидан.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар