Home » Свят » Решаващото оръжие във войната: руски и украински генерали стигнаха до един и същ извод

Решаващото оръжие във войната: руски и украински генерали стигнаха до един и същ извод

Сподели новината

На фона на окопната война, която се води момента в Украйна, украински и руски генерали направиха един и същи заключения относно намаляващата роля на танковете, бойната авиация и маневрите на фронта, пише The Washington Post.

Докато те продължават да имат своята роля, именно модерните дронове и цифровите системи за управление на битка могат да имат решаващо въздействие върху случващото се на фронта. Войната в Украйна се превърна във „война на алгоритми“.

Цифровото разузнаване и системите за насочване пренаписаха правилата на конфликта. Именно такава оценка дадоха си бившият началник на Генералния щаб на Русия генерал Юрий Балуевски и главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужни.

И двамата генерали признават, че на бойното поле в Украйна „нито една концентрация на войски, големи или малки, не може да избегне постоянното разузнаване с помощта на безпилотни летателни апарати и сателити“.

Според руския генерал танковете вече са станали лесна мишена, а невъзможността за съсредоточаване на войски принуждава руснаците да се бият в малки части и отделни бойни машини. Победителите в тази война са безпилотните самолети, които „бързо и безусловно завладяха въздушното пространство“.

Залужни пък казва че „безпилотните системи, заедно с други нови видове оръжия, са може би единственият инструмент за излизане“ от задънената улица на окопната война. Оръжията, които предизвикват безкраен дебат, като танковете и изтребителите F-16, са по-маловажни от безпилотните самолети и системите за електронната война, се казва в статията.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар