Home » Свят » Русия и Украйна са се договорили за размяна на военнопленници с помощта на ОАЕ

Русия и Украйна са се договорили за размяна на военнопленници с помощта на ОАЕ

Сподели новината

Обединените арабски емирства съобщиха, че успешно са посредничили за освобождаването на сто руски военнопленници в замяна на сто украински военнопленници, предаде Ройтерс и БТА.

Русия и Украйна са разменили помежду си по 100 военнопленници от всяка страна в почти двегодишната война с посредничеството на ОАЕ, съобщиха вчера двете страни.

Министерството на отбраната на Русия съобщи в "Телеграм", че завърналите се у дома руски военнослужещи ще преминат през медицински прегледи в Москва, като отбеляза "хуманитарното посредничество" на ОАЕ.

Същото направи президентът на Украйна Володимир Зеленски, както и украинската служба, отговаряща за въпросите по размяната на военнопленници и затворници.

Зеленски отбеляза в "Телеграм", че по-голямата част от завърналите се у дома военнопленници са участвали в тримесечната отбрана на град Мариупол на Азовско море, който през май 2022 г. бе превзет от руските сили.

"Винаги си спомняме за нашите хора в плен, за всички. Трябва да върнем всички. Работим върху това всеки ден", написа Зеленски, като изтъкна помощта, оказана от страна на ОАЕ.

Снимки към поста на Зеленски показват украински военнослужещи, наметнати с националното знаме в синьо и жълто, прегърнати и говорещи по мобилни телефони.

Видеоклип на руското министерство на отбраната, разпространен в "Телеграм", показва как руски военнослужещи се качват на автобус, като оживено разговарят помежду си и по мобилни телефони.

Украинската служба, отговаряща за въпросите по размяната на военнопленници и затворници съобщи, че 28 от завърналите се военнослужещи на Украйна са били ранени или болни. Според службата 84 от тях са участвали в отбраната на Мариупол, а останалите са воювали на други места в районите на Донецк и Луганск, които са частично окупирани от руските сили.

Ръководителят на украинското военно разузнаване Кирило Буданов каза пред журналисти на мястото, където бяха предадени пленените военнослужещи, че досега 3135 украински военнопленници са били върнати у дома.

В разпространен в социалните мрежи видеоклип Буданов призова украинците да се абстрахират от скептицизма си по отношение на времето, необходимо за сложния процес на освобождаването на военнопленници.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар