Home » Свят » Русия нанесе масиран удар с касетъчни бомби по позициите на украинските въоръжени сили

Русия нанесе масиран удар с касетъчни бомби по позициите на украинските въоръжени сили

Сподели новината

Руските военни за първи път използваха касетъчни бомби РБК-500 в зоната на военните действия в Украйна. Ударите са нанесени по позиции на украинските войски, предаде lenta.ru.

Твърди се, че те са били използвани масово от руските военни в южнодонецкото направление – това се е случило близо до селището Старомайорское. РБК-500 започва да се използва от войските през 1987 г.

Според военния експерт Юрий Кнутов РБК-500 е изпуснат от височина няколко километра, един боеприпас тежи около половин тон. Една такава касета съдържа много „осколъчни бомби, всяка тежаща 400 грама“, които се разпръскват на големи разстояния при удар. „Контейнерът се отваря на определена височина и тогава боеприпасите се разпръскват“, обясни той.

Освен това експертът каза, че РБК-500 е предназначен за унищожаване на пехота и личен състав на противника. Сега Украйна продължава да организира „месни атаки“ в някои райони, включително с използване на касетъчни бомби, така че на руските войски се е наложило да предприемат аналогични мерки.

В средата на юли министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че Русия се въздържа от използване на касетъчни боеприпаси по време на Североизточния военен окръг, тъй като разбира тяхната заплаха за цивилното население. В същото време той добави, че ако Вашингтон достави на Украйна подобни бомби, тогава руските войски ще трябва в отговор да използват подобни оръжия срещу украинските въоръжени сили.

Руските въоръжени сили разполагат с касетъчни бомби, които са „много по-ефективни от американските“. Така руският министър отговори на плановете на САЩ да прехвърлят касетъчни боеприпаси в Украйна.

Освен това той отбеляза, че нито Москва, нито Вашингтон, нито Киев са се присъединили към Конвенцията за касетъчните боеприпаси. А именно там се казва, че е забранено натрупването и прехвърлянето на снаряди, които разпространяват суббоеприпаси.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар