Home » Свят » Русия отрече обвиненията за каквото и да било депортиране на украински деца

Русия отрече обвиненията за каквото и да било депортиране на украински деца

Сподели новината

Днес в ООН Русия отрече каквото и да било "депортиране" на своя територия на хиляди украински деца след нахлуването в Украйна, в което я обвиняват Киев, международното правосъдие и неправителствени организации, предаде Франс прес и БТА.

Комитетът на Организацията на обединените нации по правата на детето, който разглежда руския случай по време на своето редовно заседание, отправи днес призив към Москва да предостави обяснения по „обвиненията в депортиране“.

„От февруари 2022 г. насам Руската федерация не е участвала в депортирането на украински граждани на нейна територия“, отговори днес ръководителят на руската делегация Алексей Вовченко, който е заместник-министър на труда и социалната защита.

„Около 3 милиона жители на Украйна, включително определен брой деца, бяха приети в Руската федерация. Повечето от децата дойдоха със семействата си или с настойници, бяха настанени във временни приюти или при роднини“, каза Вовченко.

Той обаче посочи, че са в ход проверки за положението на „над 5000 деца“.

Русия, която през февруари 2022 г. нахлу в съседната държава, претендира за анексирането на пет украински региона: Крим през 2014 г., а след това през 2022 г. на Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска област.

Украйна изчислява, че 20 000 украински деца са били принудително изпратени в Русия. Само около 400 са били репатрирани от властите на този етап.

Миналата година Международният наказателен съд издаде заповеди за арест срещу руския президент Владимир Путин и руския комисар по въпросите на децата Мария Лвова-Белова за „депортирането“ на хиляди украински деца.

Москва твърдо отхвърля тези обвинения и твърди, че "преселването на евакуирани деца се извършва преди всичко по тяхно искане и с тяхно съгласие", според документ, който Русия изпрати на Комитета по правата на детето миналата година.

Относно „евакуациите“ от Донецка и Луганска област Вовченко посочи, че „около 2000 обитатели“ на сиропиталища и домове за деца са отишли ​​в Русия, „придружени от директори и персонал“ на центровете, където дотогава са живели.

Освен това, Вовченко обвини украинските власти, че преди заминаването на тези деца, те не са били „загрижени“ за положението и здравето им.

Отговаряйки на въпроси на членове на комитета на световната организация, руският представител каза също, че все още не е възможно да се определи колко руски деца са загубили бащите си в боевете в Украйна.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар