Home » Свят » Русия прави отчаяни опити да въвлече Приднестровието във войната
d180d183d181d0b8d18f d0bfd180d0b0d0b2d0b8 d0bed182d187d0b0d18fd0bdd0b8 d0bed0bfd0b8d182d0b8 d0b4d0b0 d0b2d18ad0b2d0bbd0b5d187d0b5 d0bf - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Русия прави отчаяни опити да въвлече Приднестровието във войната

Русия прави отчаяни опити да въвлече Приднестровието във войната

Обезпокоени сме от опитите за влошаване на ситуацията със сигурността в Приднестровския регион на Република Молдова, обявиха от Министерство на външните работи на Украйна.

Вълната от репортажи на 21-26 април за разминиране на учебни заведения, нападението на сградата на т. нар. „министерство на държавна сигурност“, разрушаването на две радиокули в Григориополския район и експлозии на летището в Тираспол съвпаднаха с изявления на руското военно командване да направи сухопътен коридор с Приднестровския регион на Молдова.

Украйна решително подкрепя териториалната цялост на Молдова в рамките на нейните международно признати граници, осъжда отчаяните опити да се въвлече Приднестровския регион на Молдова в започнатата от Руската федерация пълномащабна война срещу Украйна на 24 февруари и призовава за деескалация на напрежението. Министерството на външните работи на Украйна продължава да следи отблизо по-нататъшното развитие на събитията. Въоръжените сили на Украйна надеждно защитават нашата държава и са готови да унищожат всякакви по-нататъшни коварни планове на агресора на украинска територия, включително в посока Пивденний Буг, се казва в позицията на украинското външно ведомство.

Поредица от експлозии в понеделник и вторник разтърсиха Приднестровието, малък отцепен регион в рамките на Молдова и граничещ с Украйна, засилвайки опасенията, че войната в съседство може да се прехвърли там и да прерасне в по-широк конфликт. Приднестровието е самопровъзгласила се република, силно зависима от Русия. Украйна обвини Русия, че е организирала взривовете като претекст за по-нататъшна агресия. Руските войски, разположени в Приднестровието, са приведени в повишена бойна готовност. Молдова, бивша съветска република, каза, че експлозиите все още се разследват, въпреки че един служител на вътрешното министерство заяви, че някои първоначални доказателства предполагат руско участие, пише "Ню Йорк Таймс". С разпадането на Съветския съюз в началото на 90-те години на миналия век, тежко въоръжени сепаратисти в Приднестровието, където има малцинство рускоговорящи граждани, се бориха да се откъснат от Молдова. С руска подкрепа те отцепиха района, но Приднестровието не е официално признато международно.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

2022-04-27

Твоят коментар Cancel reply

x

Check Also

Както в Афганистан

Президентът на САЩ Джо Байдън ще се провали в Украйна поради липса на ясни цели. ...