Home » Свят » Русия продава украински военнопленници на чеченски паравоенни групировки

Русия продава украински военнопленници на чеченски паравоенни групировки

Сподели новината

Институтът за изследване на войната заяви, че има информация, че руските сили продават украински военнопленници на паравоенни групировки, които след това разменят военнопленници, предаде Укринформ и БТА.

"Има данни, че руските сили действат на "черен пазар", на който се продават украински военнопленници, включително и на руски паравоенни групировки, които може да осъществяват своя собствена размяна на военнопленници с Украйна", пише на сайта си американският мозъчен тръст.

Британското издание "Таймс" писа, позовавайки се Петро Яценко, говорител на украинския координационен център за военнопленници, че чеченски паравоенни групировки купуват украински военнопленници от руски военни части. Твърди се, че чеченските части след това ги разменят за чеченски военнопленници, държани от украинските сили.

Вероятно чеченците се обръщат към черния пазар, защото в момента те са ангажирани основно с охрана и логистични дейности в тила, където има по-малко възможности за пленяването на украински военнослужещи и размяната им за чеченски военнопленници.

Въпреки че в Женевската конвенция няма параграфи, които изрично да забраняват търговията с военнопленници, въпросната практика вероятно е в нарушение на клаузата, че "никое специално споразумение не може да повлияе неблагоприятно на положението на военнопленниците".

"Съобщенията за чеченски части, които очевидно извършват собствен обмен на военнопленници с Украйна, предполагат, че някои паравоенни части в рамките на руската армия като чеченската специална част "Ахмат" вероятно не са включени в по-широкия руско-украински обмен на военнопленници на по-високо ниво", пише Институтът за изследване на войната.

Главният украински прокурор за военни престъпления Юрий Белоусов, заяви, че служителите на правоохранителните органи разследват 19 наказателни дела за убийството на 45 украински военнопленници от началото на руската пълномащабна инвазия.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар