Home » Свят » Русия скъса ключов договор, напрежението с НАТО ескалира

Русия скъса ключов договор, напрежението с НАТО ескалира

Сподели новината

На фона на войната срещу Украйна, която сама започна непредизвикано, Русия скъса много важен договор, което допълнително ще ескалира напрежението в Европа.

Русия официално се оттегли днес от ключов договор за сигурност, предназначен за деескалация на потенциални конфликти между Изтока и Запада след края на Студената война, предадоха Ройтерс и ТАСС. Ройтерс вижда в това знак на засилване на напрежението между Русия и НАТО, предаде БТА.

"В 00:00 часа на 7 ноември 2023 г. приключи процедурата за оттегляне от ДОВСЕ (Договор за обикновените въоръжени сили в Европа)", заяви руското външно министерство на своя уебсайт. "По този начин този международноправен документ, който нашата страна спря да изпълнява още през 2007 г., най-накрая стана история за нас", пише още в съобщението.

Договорът е сключен през 1990 г. – в края на Студената война и една година след падането на Берлинската стена, припомня Ройтерс. Той постави ограничения върху разполагането на военно оборудване с цел поддържане на военния баланс между страните от НАТО и тогавашната Организация на Варшавския договор. Русия преустанови участието си в договора през 2007 г. и прекрати активното си участие през 2015 г. През май 2023 г., повече от година след началото на на войната в Украйна, която Русия започна през февруари 2022 г., президентът Владимир Путин подписва указ за денонсиране на пакта, с което си навлече осъждане от страна на НАТО за "подкопаване на евроатлантическата сигурност".

"ДОВСЕ беше сключен в края на Студената война, когато изглеждаше възможно формирането на нова архитектура на световната и европейската сигурност, основаваща се на сътрудничество, и бяха направени съответните опити", заяви още руското външно министерство. То обаче отбеляза, че действията на САЩ за разширяване на НАТО са довели до "открито заобикаляне" на редица ограничения от страна на Северноатлантическия алианс. "По този начин ДОВСЕ в първоначалния си вид загуби връзка с реалността", каза в заключение руското външно министерство.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар