Home » Свят » Русия трябва да плаща за нанесените щети в Украйна

Русия трябва да плаща за нанесените щети в Украйна

Сподели новината

Генералният секретар на НАТО поиска да се създаде фонд за Украйна от 100 милиарда евро. В същото време на конференция в Хага се обсъждаха вариантите Москва да понесе отговорност за агресията.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предлага учредяването на фонд в размер на 100 милиарда евро за подкрепа на Украйна. Той би трябвало да е на разположение за период от пет години. Преди да се вземе решението за създаването му обаче предстои министрите на 32-те страни членки да проведат разговори, включително по финансирането на фонда. Идеята е приносът на отделните държави да е в съответствие с брутния им вътрешен продукт.

Конференция за щетите, нанесени на Украйна

В същото време в Хага се проведе конференцията "Възстановяване на справедливостта за Украйна", на която се обсъдиха варианти за подпомагане на възстановяването на Украйна и подвеждането на Русия под отговорност за агресията. "Около 155 милиарда долара – на толкова възлизат щетите, които са нанесени на инфраструктурата на Украйна до януари тази година." Това заяви нидерландската външна министърка Ханке Бройнс Слот при откриването на конференцията. Над 200 000 сгради, близо 4000 училища и около 400 болници са напълно или частично разрушени.

По данни на ЕС, през следващите десет години Украйна ще има нужда от 450 милиарда евро за възстановителни работи. По-сложният въпрос, разискван на конференцията в Хага, обаче е как Русия би могла да бъде привлечена под отговорност. Въпросът бе повдигнат точно в деня на втората годишнина от освобождаването на Буча, където след оттеглянето на руските войски бяха намерени над 400 трупа, някои от които със завързани на гърба ръце.

"Преди два дни бях в Буча – град, станал символ на руските жестокости по време на войната. Всички си спомняте как изглеждаха улиците на Буча след прогонването на руските окупатори оттам", заяви във видеопослание до участниците в конференцията украинският президент Володимир Зеленски. Той призова присъстващите да не се спират да настояват за справедливост за Украйна.

Украинският главен прокурор Андрий Костин заяви, че в момента се знае за над 125 000 предполагаеми военни престъпления, включително онези в Буча. Русия отрича обвиненията и твърди, че разпространените кадри на жестокостите са инсценирани.

Украинци посещават гробовете на загинали защитници на Украйна в град Буча.Снимка: Gleb Garanich/REUTERS

Конференцията в Хага, в която участваха близо 60 представители на държавите от ЕС, както и Япония, САЩ и Канада, завърши с политическа декларация, съгласно която Русия трябва да плати за своите действия и да ѝ бъде потърсена отговорност за войната срещу Украйна. "Наша обща задача е да сложим край на ерата на руската безнаказаност", подчерта украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Щетите по сградите могат да бъдат регистрирани отсега

Участниците в конференцията приветстваха новата възможност украинците да могат да съобщават от смартфоните си за нанесените щети на сгради в специално приложение. Създаването на регистър за щетите, нанесени на Украйна, стана факт още миналата година по време на среща на върха на Европейския съвет. Очаква се да бъдат внесени между 300 000 и 600 000 искания за отстраняване на щети. Възможността да се съобщава и за допълнителни щети ще бъде създадена в бъдеще.

По отношение на въпроса как да бъдат компенсирани щетите обаче няма яснота – компенсационният механизъм трябва тепърва да бъде изграден. Парите за обезщетенията – съгласно международното право, трябва да дойдат от Русия, каза за ДВ Маркиян Ключковски – изпълнителен директор на регистъра на щетите, претърпяни от Украйна. Но въпросът как точно да стане това още е без отговор.

Специализиран трибунал за престъпленията на агресията

Друг открит въпрос е създаването на т.нар. специализиран трибунал за Украйна, който да се занимае с престъпленията на агресията – т.е. започването на агресивната война. В заключителната декларация от конференцията в Хага се заявява, че работата по създаването на такъв трибунал продължава.

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рендерс изрази пред ДВ увереността си, че такъв трибунал ще има до края на годината. Но пътят е дълъг. По думите на Дмитро Кулеба, в момента все още има различни виждания по въпроса дали и как може да бъде отменен имунитетът на руските власти.

Украинският главен прокурор Костин съобщи, че 551 души, заподозрени във военни престъпления, вече са идентифицирани. От тях 374 са обвинени и 104 са осъдени от украински съдилища. Международният наказателен съд в Хага вече е издал международни заповеди за издирване срещу представители на Русия, включително срещу президента Владимир Путин заради предполагаеми военни престъпления.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар