Home » Свят » Русия ще проведе диалог с всеки, който е заинтересуван от справедливостта, заяви Сергей Лавров

Русия ще проведе диалог с всеки, който е заинтересуван от справедливостта, заяви Сергей Лавров

Сподели новината

Руският външен министър Сергей Лавров заяви в интервю за американската телевизия Си Би Ес, че Русия е готова за диалог с всеки, който има интерес да прекрати използването на Украйна като военен инструмент срещу нея, предаде БТА.

"Готови сме да изслушаме всеки, който е заинтересуван от справедливостта, в това число от справедливостта в отношенията между Русия и Украйна, която включва, разбира се, край на западната политика на използването на Украйна като инструмент във войната срещу Русия", заяви руският министър на външните работи.

Той припомни думите на руския президент Владимир Путин, че е несправедливо някой да твърди, че Москва е против мирни преговори, посочва ТАСС. "Лично (държавният секретар на САЩ) Антъни Блинкън каза това в Давос. Русия винаги е подчертавала, че е готова да обсъди всяко сериозно предложение, което включва дискусия за дадена ситуация, за първопричината за тази ситуация, за достигането до решение, което би гарантирало законно спазването на националните интереси на Русия и Украйна", отбеляза Лавров.

Той посочи, че Русия предупреждава западните партньори от 2007-2008 г., откогато НАТО е отишло твърде далеч в разширяването си, независимо от обещанията, дадени на бившите президенти на СССР и Русия Михаил Горбачов и Борис Елцин. "Имаше пет вълни на разширяване на НАТО, последната от които беше през 2021 година", каза Лавров.

Той не смята, че ситуацията в Украйна ще се промени с евентуално избиране на Доналд Тръмп отново за президент на САЩ, тъй като разривът в руско-американските взаимоотношения е започнал при Джордж Буш-младши, който напуска (през 2001 г. – бел. ред.) Договора за ограничението на системите за противоракетна отбрана.

"Настоящото правителство на САЩ няма интерес към какъвто и да е диалог", заяви още министърът, като добави, че според него САЩ демонстрират "комплекси на безнаказаност и превъзходство".

По думите му Русия е съвсем наясно с какви методи на влияние САЩ, Великобритания и някои страни в Европа набират подкрепа за резолюциите, насочени срещу Москва, в Общото събрание на ООН.

Той коментира и конфликта в Близкия изток. "Това не е пророчество, но аз съм убеден, че докато няма справедливост, докато не бъде създадена палестинска държава, периодично във времето ще се случват все по-големи жестокости в арабския и в мюсюлманския свят", заяви Лавров. В същото време той подчерта, че за "варварството от 7 октомври" няма никакво оправдание.

На тази дата миналата година радикалното палестинско движение "Хамас" осъществи от ивицата Газа изненадваща атака срещу израелска територия, причинила смъртта на около 1200 души (по информация на Тел Авив), предимно цивилни, което доведе до израелско настъпление в анклава.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар