Home » Свят » Руснаците могат да си купят от Казахстан каквото поискат

Руснаците могат да си купят от Казахстан каквото поискат

Сподели новината

"Леле, какви страхотни телевизори! Изключителни са", казва клиент на знаменития битак в Алмати, докато почуква по екраните им с пръст. Това тържище е може би най-голямото в Централна Азия и там без проблеми може да се намери електроника, включително от производители, които вече са напуснали Русия. Също без проблеми могат да се купят неголеми партиди и те да бъдат изпратени в Русия, разкрива репортаж на ДВ.

Уреди за вграждане на известна германска марка могат например да се купят и да бъдат изпратени в Москва, Краснодар или Оренбург, макар официални доставки на такава продукция да няма. Дистрибуторът на съответната германска компания в Алмати отказва да отговори на зададените му въпроси, но ДВ установява, че през 2022-а година, когато започва войната и са въведени санкциите, печалбата му е нараснала два пъти. На битака в Алмати хората се отнасят съвсем спокойно към възможностите за изпращане на стоки в Русия, някои дори не крият пред ДВ, че добре печелят от тази дейност.

Сивата икономика в Казахстан процъфтява

През март 2022-а година Русия разрешава т.нар паралелен внос. Схемата е сравнително проста: оригиналните стоки, които вече не могат да се купуват в дадена страна заради санкциите – било то автомобили, перални машини или резервни части – се поръчват и внасят през друга, трета страна. Миналата година обемът на паралелния внос в Русия е надхвърлил 20 милиарда долара. Що се отнася конкретно за Казахстан, то износът оттам за Русия се е увеличил през 2022-а година почти с два милиарда долара и е достигнал девет милиарда.

Както обяснява пред ДВ икономическият анализатор Арман Бейсембаев, със сив износ в Казахстан се занимават както частни лица, така и средни или дори големи компании. По официални данни сивата икономика в Казахстан е около 15 процента, но реално може да е и два пъти по-голяма. "Проблемът е в това, че възможност за контрол няма", казва Бейсембаев пред ДВ. Той допълва, че на битака в Алмати няма отчетност, няма надзор и изобщо не е ясно какво става. Определя го като черна дупка – при положение, че данъчните служби изобщо нямат представи какви и колко данъци могат да съберат оттам.

На битака в Алмати не се тревожат за бъдещето

В тази ситуация Западът се опитва да окаже натиск на Казахстан: в страната от първи април е в сила онлайн-система за мониторинг на вноса и износа на стоките от чуждестранни производители. Но многобройните алтернативи за паралелен внос в Русия остават.

Причината – Русия и Казахстан имат една от най-дългите сухопътни граници в световен мащаб: 7600 км. Има предостатъчно място за вкарване и изкарване на стоки. При това двете страни членуват в един и същи митнически съюз, покрай което стоките могат да се превозват сравнително безпрепятствено, обяснява пред ДВ икономическият експерт Магбат Спанов. "Тези мита, които се внасят в общата каса, се поделят между двете страни. Митнически пунктове на границата между Казахстан и Русия няма, а казахстанското правителство няма да ги инсталира – ако иска, Западът да разположи свои. Основният въпрос е, че не трябва да се работи с нашите органи, а с фирмите, които доставят тази продукция", казва експертът Спанов.

По неговите думи, износът на електроника от Казахстан за Русия от началото на войната е нараснал няколко пъти (някои дори споменават 22 пъти). На Запад заплашват Казахстан с вторични санкции, но както изглежда – сивата търговия с Русия ще продължи да върви и занапред. Такива поне са очакванията на битака в Алмати.

Автор: Александър Прокопенко

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар