Home » Свят » САЩ доставят оръжие на съседна на Украйна държава
d181d0b0d189 d0b4d0bed181d182d0b0d0b2d18fd182 d0bed180d18ad0b6d0b8d0b5 d0bdd0b0 d181d18ad181d0b5d0b4d0bdd0b0 d0bdd0b0 d183d0bad180d0b0 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - САЩ доставят оръжие на съседна на Украйна държава

САЩ доставят оръжие на съседна на Украйна държава

САЩ са готови да доставят оръжие на Молдова, чиято конституция предвижда неутралитет, ако ръководството на републиката поиска това. „Налице са преговори с молдовското правителство, но помощта не трябва да надвишава изискванията на молдовската страна. Мисля, че трябва да разберем дали сме съгласни какво трябва да се случи. Не искам да надхвърлям това, което ръководството изисква от нас Молдова“, казва председателят на комисията по външни работи на Камарата на представителите на САЩ Грегъри Мийкс на брифинг в Кишинев след разговорите с президента Мая Санду.

По-рано тази седмица британският външен министър Лиз Тръс заяви, че съюзниците от НАТО обсъждат дали не само Украйна, но и Молдова трябва да бъде въоръжена според стандартите на Алианса. Тя отговори утвърдително на въпроса дали причината за това е предполагаемата военна заплаха за Молдова от Русия. От своя страна, молдовският президент Мая Санду подчерта, че „не вижда гаранции за неутралитетът, предписан в конституцията на страната, да бъде защитен“. На това бившият президент на страната Игор Додон отговори, че неутрална Молдова не се нуждае от военната помощ на НАТО, „защото нейните хора не искат да бъдат пушечно месо в циничните сценарии на големите играчи“.

Според анкета болшинството граждани на Молдова са против присъединяването на страната към НАТО. Въпреки разпоредбите на конституцията, републиката си сътрудничи с Алианса от 1994 г. като част от индивидуален план за партньорство.

Преди няколко години в Кишинев отвори офис за връзка със Северноатлантическия алианс. Функционира и информационен център. Наскоро приетият план за взаимодействие с НАТО за 2022-2023 г. от правителството на Молдова е доказателство за укрепване на боеспособността на молдовската армия със съдействието на военния блок, разширяване на участието ѝ в мироопазващи мисии под егидата на ООН, ЕС и ОССЕ.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

2022-05-22

Твоят коментар Cancel reply

x

Check Also

Още 250 човека са евакуирани от завод „Азот“ в Северодонецк

Подразделенията на сепаратистката Луганска народна република (ЛНР) евакуира още около 250 души от територията на ...