Home » Свят » САЩ нанесоха удар по Ирак, убит е командир от групировката „Катаиб Хизбула“

САЩ нанесоха удар по Ирак, убит е командир от групировката „Катаиб Хизбула“

Сподели новината

САЩ съобщиха, че са нанесли снощи удар на иракска територия, при който е бил убит командир от шиитската групировка "Катаиб Хизбула", предаде БТА.

Според изявление на Централното командване на американските въоръжени сили (СЕНТКОМ), поместено в социалната мрежа "Екс", атаката е извършена в 21:30 ч. местно време (18:30 ч. по Гринуич) в отговор на нападенията срещу американски военнослужещи в региона. Допълва се, че убитият командир на влиятелната проиранска шиитска групировка е бил отговорен за непосредственото планиране и извършване на атаки срещу силите на САЩ в Близкия изток.

СЕНТКОМ посочи, че няма данни за цивилни жертви.

Според неназовани източници на Ройтерс убитият командир е Абу Бакир ас Саади, като ликвидирането му е станало чрез нанансянето на удар с дрон по автомобил в Източен Багдад.

Един от източниците посочи, че са убити общо трима души, а атакуваното превозно средство е било на иракските Сили за народна мобилизация (известни още като "Хашд Шааби"), контролирана от държавата организация шапка на десетки въоръжени групировки, много от които са близки до Иран.

Бойците и командирите на "Катаиб Хизбула" също са част от Силите за народна мобилизация. През януари трима американски военнослужещи бяха убити при нападение с дрон на йорданско-сирийската граница, а тогава Пентагонът заяви, че атаката носи почерка на "Катаиб Хизбула". Впоследствие групировката обяви, че прекратява военните си операции срещу силите на САЩ в региона.

Откакто войната в Газа започна през октомври, Ирак и Сирия се превърнаха в арена на почти ежедневна размяна на удари между проирански въоръжени групировки и американските войски.

В края на миналата седмица САЩ атакуваха проирански групировки в двете държави, като заявиха, че това е само началото на отговора им на убийството на тримата военнослужещи на Вашингтон.

През януари при американски безпилотен удар в центъра на Багдад беше ликвидиран високопоставен командир от местни милиции. Тогава САЩ предприеха атаката в отговор на обстрели срещу техни сили.

Вчера иракските специални части в Багдад бяха поставени във висока степен на бойна готовност, а в силно охраняваната Зелена зона, където са разположени чуждестранните дипломатически мисии, включително американското посолство, беше засилено присъствието на силите за сигурност.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар