Home » Свят » САЩ: Освобождаването на пленниците в Газа изисква „значителна пауза“ в боевете между Израел и „Хамас“

САЩ: Освобождаването на пленниците в Газа изисква „значителна пауза“ в боевете между Израел и „Хамас“

Сподели новината

Администрацията на президента на Съединените щати Джо Байдън заяви, че осигуряването на освобождаването на повече от 240 пленници, държани от Хамас, ще изисква „значителна пауза“ в боевете в Газа, предаде Ал Джазира.

„Това е нещо, което се обсъжда много сериозно и активно. Все още няма споразумение, но действително да бъде направено“, каза високопоставен служител на администрацията на Байдън, цитиран от множество информационни агенции в петък. Служителят, който говори с журналисти при условие за анонимност, каза, че Вашингтон „прави всичко възможно“, за да измъкне пленниците от Газа, включително „непряко ангажиране“.

„Ние сме обнадеждени и правим всичко възможно, за да изведем заложниците, но няма абсолютно никаква гаранция, че това ще се случи и кога ще се случи“, каза служителят.

Изявлението на длъжностното лице дойде, след като израелският премиер Бенямин Нетаняху в петък изключи всякакво временно прекратяване на огъня, докато Хамас не освободи всички пленници, след среща с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в Тел Авив.

Отхвърляйки призива на Блинкен за „хуманитарни паузи“, за да се защитят цивилните и да се позволи помощ в обсадения анклав, Нетаняху каза, че Израел ще продължи „с пълна сила“, докато всички пленници не бъдат освободени.

Администрацията на Байдън е в постоянни дискусии с Израел и „задава трудни въпроси“ относно целите си и постигането им, цитиран е служителят.

Групировката "Хамас", която управлява Газа, уби повече от 1 400 души и взе повече от 240 други в плен по време на своите атаки на 7 октомври в Южен Израел, според израелски официални лица.

Смята се, че много от пленниците все още са в Газа, която е подложена на интензивни бомбардировки от израелските сили почти месец.

Официалният представител на Байдън също беше цитиран да казва, че "Хамас" е предоставила списък с ранени палестинци за евакуация, но това е счетено за „неприемливо“ от САЩ, Израел и Египет, тъй като една трета от имената са членове на терористичната групировка.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар