Home » Свят » САЩ: Русия готви анексии в Източна Украйна
d181d0b0d189 d180d183d181d0b8d18f d0b3d0bed182d0b2d0b8 d0b0d0bdd0b5d0bad181d0b8d0b8 d0b2 d0b8d0b7d182d0bed187d0bdd0b0 d183d0bad180d0b0 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - САЩ: Русия готви анексии в Източна Украйна

САЩ: Русия готви анексии в Източна Украйна

Според американските тайни служби Русия има намерение още през май да анексира обширни части от Източна Украйна и да признае южноукраинския регион Херсон като независима република. Тези очаквани действия са „част от тактическия наръчник на Кремъл“, заяви Майкъл Карпентър, американски посланик в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). САЩ и техните съюзници няма да признаят подобни стъпки, добави той.

Фиктивни референдуми

САЩ и други държави имали информации, според които Москва готви „фиктивни референдуми“ в т.нар. Донецка и Луганска народни републики, чрез които да присъедини тези територии към Русия. Имало сведения, че Русия ще организира подобен референдум за независимост и в региона на Херсон. По този начин според Карпентър Русия се опитва да придаде демократичен характер на своите действия. От Пентагона смятат, че Москва ще манипулира резултатите от тези референдуми.

На въпрос относно надеждността на тези информации на тайните служби, Карпентър заяви, че ги смята за „много достоверни“ и добави: „За съжаление се оказахме прави и когато разкрихме какви ще са следващите действия на Русия“. Няколко седмици преди началото на войната в Украйна САЩ настойчиво предупреждаваха, че Кремъл готви инвазия в съседна Украйна. По онова време сведенията от Вашингтон бяха приети до голяма степен скептично от останалите западни съюзници.

"Минимален напредък" в Донбас

Представител на Пентагона заяви в понеделник, че Русия междувременно отбелязва само „минимален напредък“ във военните си действия в Донбас. Руските войски завземали отделни села, но украинската армия успявала след това отново да поеме контрол над тях.

"Пълна катастрофа" в Мариупол

Хуманитарната ситуация в обсадения Мариупол е „пълна катастрофа“. Специалната координаторка на хуманитарната организация „Лекари без граници“ за Украйна Аня Волц заяви пред германски медии, че информациите, с които разполага, говорят за „тотална катастрофа“. Според нея действителният размер на човешкото страдание в Мариупол ще стане напълно видим чак в бъдеще. „Мисля, че нямаме никаква представа какво ни очаква още. Буча, Ирпен и Гостомел са само върховете на айсберга“, заяви Волц.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

2022-05-03

Твоят коментар Cancel reply

x

Check Also

Киев съобщава за 20 000 предполагаеми военни престъпления

По данни на властите в Киев за трите месеца на руската агресия в Украйна са ...