Home » Свят » САЩ са спокойни, тъй като изглежда, че Китай се вслушва в предупрежденията за Русия
d181d0b0d189 d181d0b0 d181d0bfd0bed0bad0bed0b9d0bdd0b8 d182d18ad0b9 d0bad0b0d182d0be d0b8d0b7d0b3d0bbd0b5d0b6d0b4d0b0 d187d0b5 d0ba - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - САЩ са спокойни, тъй като изглежда, че Китай се вслушва в предупрежденията за Русия

САЩ са спокойни, тъй като изглежда, че Китай се вслушва в предупрежденията за Русия

Два месеца след предупреждението, че Пекин изглежда е готов да помогне на Русия в борбата ѝ срещу Украйна, висши представители на САЩ казват, че не са открили явна китайска военна и икономическа подкрепа, съобщи Ройтерс.

Представители на САЩ казаха пред агенцията през последните дни, че остават предпазливи относно дългогодишната подкрепа на Китай за Русия като цяло, но че военната и икономическа подкрепа, за която се притесняват, не се е случила, поне засега.

Облекчението идва в ключов момент.

Президентът Джо Байдън се подготвя за пътуване до Азия по-късно този месец, доминирано от това как да се справи с възхода на Китай и неговата администрация.

Освен че се избягва пряко да подкрепя военните усилия на Русия, Китай избягва да сключва нови договори между своите държавни петролни рафинерии и Русия, въпреки големите отстъпки.

Миналия месец пратеникът на САЩ в ООН приветства въздържането на Китай при гласуването на ООН за осъждане на инвазията на Русия в Украйна като „победа“, подчертавайки как насилственото балансиране на Пекин между Русия и Запада може да бъде най-добрият резултат за Вашингтон.

Все пак Китай отказа да осъди действията на Русия в Украйна и разкритикува широките западни санкции срещу Москва, като същевременно заяви, че не помага умишлено за заобикалянето им.

Обемът на търговията между Русия и Китай също скочи през първото тримесечие и двете обявиха партньорство без ограничения през февруари.

В понеделник посолството на Пекин във Вашингтон издаде 30-страничен бюлетин, обвиняващ Съединените щати, че разпространяват „лъжи“, за да дискредитират Китай, включително обявявайки, че Русия е потърсила военна помощ от Китай. Посолството отбеляза, че оттогава представители на САЩ са заявили, че не са виждали доказателства Китай да предоставя такава подкрепа.

Държавният секретар Антони Блинкен каза пред комисията по външни отношения на Сената миналата седмица, че Китай се справя със „значителния риск за репутацията“ да бъде съюзник на Русия и че „засега не виждаме значителна подкрепа от Китай за военните действия на Русия“.

Байдън ще посети Токио и Сеул, което ще бъде първото му пътуване до Азия като президент – такова, което няма да включва спирка в Китай. Той също ще се срещне с индийски и австралийски лидери по време на среща на „Quad“ в Токио.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

2022-05-03

Твоят коментар Cancel reply

x

Check Also

Киев съобщава за 20 000 предполагаеми военни престъпления

По данни на властите в Киев за трите месеца на руската агресия в Украйна са ...